Separatiștii pro-ruși au atacat un punct de trecere civil de pe linia frontului, în timp ce Putin s-a plâns la UE de provocările Ucrainei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Război Ucraina: Separatisti prorusi în timpul unui atac împotriva Armatei din Ucraina în confruntările din estul țării
Război Ucraina: Separatisti prorusi în timpul unui atac împotriva Armatei din Ucraina în confruntările din estul țării

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat miercuri Kievul de provocări pe linia frontului din estul Ucrainei, regiune aflată în centrul noilor tensiuni între Moscova şi Occident, a indicat Kremlinul într-un comunicat, potrivit Agerpres, care citează AFP. Mesajul Kremlinului vine în ziua în care Kievul a anunțat că separatiștii pro-ruși au atacat un punct de trecere civil de pe linia frontului.

Potrivit preşedinţiei ruse, Putin şi-a "exprimat îngrijorarea faţă de provocările continue ale părţii ucrainene vizând agravarea situaţiei din prima linie a frontului", într-o discuţie telefonică cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

 

De partea cealaltă Ucraina acuză separatiștii pro-ruși că au atacat un punct de trecere civil de pe linia frontului



Ucraina i-a acuzat miercuri pe rebelii separatişti proruşi de efectuarea unor tiruri cu mortier asupra unui punct de trecere civil pe linia frontului în estul ţării, potrivit AFP.

În ultimele săptămâni, SUA, NATO şi Uniunea Europeană şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea faţă de mişcările de trupe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina, existând temerea privind o posibilă invazie rusă, ceea ce Kremlinul neagă ferm.

Dimpotrivă, Moscova a acuzat Occidentul de efectuarea unor exerciţii ameninţătoare în apropierea frontierelor sale, în special cu bombardiere strategice, şi de agravarea situaţiei prin livrarea de arme Ucrainei.

Rusia şi-a anunţat miercuri intenţia de a-şi consolida forţele armate, ca răspuns la "activitatea în creştere" a NATO la frontierele sale.

"Activitatea în creştere a NATO în apropierea graniţelor ruse face necesară menţinerea în stare de pregătire de luptă a forţelor nucleare, sporirea potenţialului forţelor de descurajare non-nucleare, inclusiv echiparea lor cu arme de înaltă precizie şi mijloace eficiente de distrugere", a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de Interfax, într-o reuniune a colegiului ministerului pe care îl conduce.

Moscova denunţă în mod regulat desfăşurarea de trupe NATO în apropierea frontierelor sale şi ambiţia ţărilor pe care le consideră ca făcând parte din sfera sa de influenţă - Ucraina şi Georgia - de a adera la Alianţa Nord-Atlantică.

Regiunea Donbas din estul Ucrainei este scena unui conflict armat din 2014, între forţele guvernamentale şi separatişti proruşi, conflict izbucnit la scurt timp după anexarea Crimeii de către Moscova şi care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi, potrivit AFP.

Chiar dacă neagă, Kremlinul este considerat drept susţinătorul separatiştilor şi este acuzat că îi aprovizionează cu oameni şi arme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel