Seniorii militari din România se solidarizează pentru o nouă acțiune în instanță

Cătălin Costea |
Data publicării:

Potrivit informațiilor postate recent pe pagina de Facebook a Ligii pentru apărarea drepturilor pensionarilor militari (LADPM), în perioada imediat următoare asociația va demara o nouă acțiune în instanță, de data aceasta privind necesitatea actualizării soldei de grad în funcție de evoluția salariului minim brut garantat pe țară, conform Legii 153/2017.

“Nemulțumirile pensionarilor militari sunt mai adânci și sunt generate în principal de modificarea succesivă a Legii privind pensiile militare de stat (Legea nr. 223/2015), care este o lege organică, votată cu majoritate calificată în parlament și promulgată de președintele țării.  Printr-o serie de ordonanțe de urgență, emise la nivel de guvern, au fost modificate articole esențiale din lege, iar aceasta aproape că și-a pierdut sensul”, a declarat, pentru DefenseRomania, Aurel Soare, secretar al filialei Argeș și apropiat al conducerii LADPM.

Demersul, inițiat pe 20 septembrie, va fi menținut în pofida faptului că între timp, la sediul M.Ap.N., a avut loc întâlnirea ministrului apărării Nicolae-Ionel Ciucă cu reprezentanții Forumului structurilor asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere, în urma căreia ministrul a promis promovarea unei forme a proiectului de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 223/2015 (PL-x 199/2020), conforme cu cerințele de înlăturare a inechităților existente în prezent.

2. -imagine fara descriere- (b592be6a_cfc8_4098_9a21_ace63b525f80_64213100.jpg)

Cu toate acestea, după cum reiese din comentariile articolelor care au preluat comunicatul emis de M.Ap.N. în urma întâlnirii cu ministrul Ciucă, cei mai mulți dintre pensionarii militari cred că este doar o promisiune politică și un angajament făcut în contextul dublelor alegeri electorale din țară.

 

Pensionarii militari sunt nemulțumiți

 

“Pensionarii militari sunt nemulțumiți și de atitudinea nefiresc de ostilă a reprezentanților M.Ap.N., care s-au transformat în adevărați adversari ai pensionarilor militari și în principalii furnizori de amendamente restrictive, abuzive”, a declarat Aurel Soare, precizând că, cel puțin în forma inițială, PL-x 199/2020 continuă să defavorizeze pensionarii militari, în timp ce un proiect similar, precum PL-x 221/2020, care rezolva în mare măsură problema pensiilor militare, a fost blocat cu efortul ministerului.

În anul 2020, pensionarii militari au declanșat o serie de acțiuni în instanță, în scopul respectării drepturilor și eliminării inechităților și discriminărilor pe diferite criterii, aspecte pe care le impută legislației actuale. Anterior, în 2019, acțiunile au avut un caracter mai amplu și diversificat, cuprinzând inclusiv manifestații de protest la sediul comandamentului NATO și în fața sediului UE din Bruxelles, însă acestea au fost stopate în urma adaptării la noile condiții de izolare fizică impuse de pandemia de COVID-19.

În ultimele zile, pe rețelele de socializare au devenit virale postările unor mesaje în care pensionarii militari atrag atenția că, în mod cinic, pagina de Facebook a Casei de pensii sectorială a M.Ap.N., creată în urma întâlnirii cu ministrul Ciucă special pentru a arăta dorința de comunicare a ministerului cu pensionarii, a fost deschisă cu articolul intitulat “Acordarea ajutorului de deces!”

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel