Șeful Statului Major american: Beijingul şi-a încălcat promisiunile în Marea Chinei de Sud

S.I. Catalin |
Data publicării:

Preşedintele chinez, Xi Jinping, nu şi-a respectat angajamentul de a nu militariza arhipelagurile sub controlul Beijingului în Marea Chinei de Sud, a afirmat miercuri şeful Statului Major american, generalul Joe Dunford, relatează AFP.

,,În toamna lui 2016, preşedintele Xi Jinping i-a promis preşedintelui Obama că nu va militariza aceste insule. Acum, vedem acolo piste de aviaţie cu o lungime de peste trei kilometri, complexe de depozitare a muniţiei, desfăşurări de capacităţi de apărare antirachetă, capacităţi aeriene", a detaliat generalul Dunford.

Est,,e clar că s-au exonerat de angajamentul lor", a continuat el, lansând un apel la o "acţiune colectivă împotriva acelor care încalcă normele şi regulile internaţionale".

,,Nu sugerez un răspuns militar", a ţinut să adauge şeful Statului Major american, într-un discurs la Brookings Institution.

Suferind de un sentiment de încercuire din partea puterilor rivale (Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, plus bazele americane), China condusă de Xi Jinping depune eforturi intense pentru a deveni o mare putere maritimă.

În conflictele de suveranitate care îl opun vecinilor săi din Marea Chinei de Sud, Beijingul nu mai are reticenţe să aducă în discuţie situaţia existentă până la acea dată.

Aceste ambiţii navale tot mai afirmate îngrijorează în special ţările din Asia de Sud-Est, dar şi Washingtonul care se teme că va pierde într-o zi supremaţia din oceane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel