Şeful Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA: Analizăm posibilitatea de a instrui piloţi ucraineni

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Defense Express.
Sursă foto: Defense Express.

Şeful de stat-major al forţelor aeriene americane, generalul Charles "CQ" Brown, a declarat miercuri agenţiei Reuters că Statele Unite şi aliaţii lor încep să studieze posibilitatea de a instrui piloţi ucraineni, în cadrul unui efort pe termen lung de a construi viitoarea aviaţie militară a Ucrainei.

Cu ajutorul armelor antiaeriene furnizate de Occident, ucrainenii au reuşit să împiedice Rusia să îşi folosească aviaţia mult mai avansată pentru a domina spaţiul aerian al ţării lor. Ucraina a încercat în acelaşi timp să depăşească dependenţa de avioanele ruseşti, obţinând aeronave de luptă americane şi instruirea piloţilor care să le folosească. Kievul a anunţat public că speră să primească avioane F-15 şi F-16.

Brown, care este şi pilot, a recunoscut că discuţiile între militarii americani şi aliaţi pe tema respectivă sunt deja în curs. El a apreciat că este nevoie de un plan pe termen lung, însă nu a confirmat că s-ar fi luat vreo decizie.

Cu câteva zile înainte de comentariile generalului, Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite a aprobat fonduri de 100 de milioane de dolari pentru instruirea piloţilor ucraineni şi a personalului de întreţinere din Ucraina pe avioane de luptă americane. Măsura mai are însă de depăşit obstacole înainte de implementare.

Potrivit Agerpres, Brown nu a dorit să discute despre legislaţie sau să speculeze despre termene şi despre tipurile de aeronave occidentale cele mai potrivite pentru Ucraina. El a subliniat însă că instruirea piloţilor ucraineni este o problemă complexă, în care trebuie să ţină cont de starea de război şi de capacitatea Kievului de a retrage din luptă piloţi pentru a-i trimite la antrenamente îndelungate.

Întrebat cât ar dura trecerea unui pilot ucrainean la manşa unui avion de luptă american, generalul a observat că piloţii americani pot schimba tipul de avion cu care zboară în două până la patru luni.

Transferul de la un sistem sovietic ar fi însă "ceva mai greu", a apreciat el. Ar fi utilă experienţa statelor membre ale NATO care au făcut deja tranziţia respectivă. Acestea "ar putea într-adevăr să aibă lecţii învăţate care le pot fi folositoare ucrainenilor", a mai spus comandantul. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel