Şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu: Marea Neagră este o regiune de interes strategic pentru NATO / Gen. Cavoli: Contribuiţi foarte mult la descurajarea agresiunii ruse

Prezenţa consistentă a NATO în România contribuie la securitatea regională, a declarat Daniel Petrescu, Şeful Statului Major al Apărării.

Marea Neagră este o regiune de interes strategic pentru NATO, confirmă gen. Daniel Petrescu, care vede în prezenţa consistentă a unor structuri aliate, în special americane, în state precum România, drept un factor care ”contribuie la succesul pe care descurajarea îl are în orice situaţie şi într-o ecuaţie de securitate”.

Acesta a susţinut o declaraţie de presă comună cu comandantul Comandamentului Armatei Statelor Unite ale Americii în Europa, generalul Christopher G. Cavoli, în contextul desfăşurării la Bucureşti a Conferinţei şefilor Apărării din Europa Centrală.

Potrivit lui Petrescu, această reuniune stabileşte, în această regiune, ”o abordare unitară, armonizată, a statelor care conturează Flancul Estic aliat”.

”Pentru ca descurajarea să funcţioneze, naţiunile noastră să fie protejate, avem soluţia consolidării în continuare a capacităţii noastre defensive şi a unităţii aliate”, a arătat şeful SMAp.

Colaborarea româno-americană în domeniul Apărării, a afirmat el, duce la ”dezvoltarea propriilor capabilităţi şi transmite mesajul strategic că Statele Unite sunt interesate de securitatea României şi de stabilitatea regiunii Mării Negre”.

”Lumea întreagă şi-a învăţat lecţia după 24 februarie 2022. Cu toţii dorim reinstaurarea păcii şi a ordinii internaţionale de drept”, a punctat Petrescu.

Christopher Cavoli a vorbit de contribuţia trupelor române la apărarea aliată.

”Agresiunea Rusiei din Ucraina a readus apărarea comună în fruntea priorităților Alianței Nord Atlantice. Unitatea NATO este fără precedent în istoria recentă, dar încă avem o lungă serie de provocări pe care trebuie să le rezolvăm. De asta suntem azi aici, la București”

”Găzduiţi trupe NATO şi SUA şi contribuiţi foarte mult la efortul extins de a descuraja agresiunea rusă şi vă mulţumesc dumneavoastră şi armatei dumneavoastră pentru aceasta. Aliaţii noştri români sunt în fruntea exerciţiului cuprins în programul Defender Europe”, a spus el.

 

Saber Guardian 23

 

Peste 10.000 de militari cu peste 1.700 de mijloace tehnice din 14 ţări aliate au participat la exerciţiul Saber Guardian 23, care se încheie vineri. Alături de România, 12 ţări aliate au participat cu efective şi tehnică de luptă pentru instruire la exerciţiul multinaţional - Albania, Bulgaria, Franţa, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii.

Principalele secvenţe ale exerciţiului s-au desfăşurat în Centrul Naţional de Instruire pentru Luptă 'Getica' din Cincu, judeţul Braşov, Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din localitatea Smârdan, judeţul Galaţi, Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din localitatea Babadag, judeţul Tulcea, Poligonul de tragere sol-aer din cadrul Şcolii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană 'General Ion Bungescu' din Capu Midia şi Baza 57 Aeriană 'Mihail Kogălniceanu' din judeţul Constanţa.

Saber Guardian este integrat în complexul de exerciţii Defender Europe, planificat de Comandamentul Forţelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) şi condus de Comandamentul Forţelor Terestre ale SUA în Europa şi Africa (USAREUR-AF). 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel