Șeful Shin Bet își asumă responsabilitatea pentru interpretarea greșită a atacului Hamas: A ignorat avertismentul cu câteva ore înainte de atac

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Unitatea Duvdevan ("cireșe" în ebraică) face parte din Divizia "Oz", specializată în operațiuni de contraterorism și operațiuni sub acoperire împotriva teroriștilor a IDF. Sursa Foto: Duvdevanfoundation.org.
Unitatea Duvdevan ("cireșe" în ebraică) face parte din Divizia "Oz", specializată în operațiuni de contraterorism și operațiuni sub acoperire împotriva teroriștilor a IDF. Sursa Foto: Duvdevanfoundation.org.

Ronen Bar, șeful serviciului secret al Israelului, Shin Bet, a declarat că este personal responsabil pentru neavertizarea la timp asupra atacului criminal al Hamas. Înalți oficiali israelieni au discutat despre mișcarea suspectă în Fâșia Gaza în noaptea dinaintea atacului uriaș al Hamas, dar majoritatea avertismentelor au considerate a fi nereale, a scris publicația Times of Israel.

„În ciuda numărului de acțiuni pe care le-am întreprins, din păcate, nu am reușit să emitem un avertisment eficace sâmbătă pentru a permite împiedicarea atacului”, a scris Bar subalternilor săi. „Fiind cel care conduce organizația, mă consider responsabil”, a recunoscut el.

„Va fi timp pentru o anchetă. Luptăm acum”, a citat site-ul Times of Israel.

Cu câteva ore înainte de atacul din 7 octombrie, forțele israeliene au identificat o mișcare neobișnuită în Fâșia Gaza, iar decidenții din cadrul serviciilor de informații au avut consultări în jurul orei 4 dimineața. Totuși, avertismentele au fost în mare parte considerate ca fiind fără importanță deosebită.

Cu toate acestea, potrivit presei israeliene, Bar s-a îndreptat către sediul Shin Bet și a ordonat ca o echipă mică să fie dislocată la granițele Fâșiei Gaza, anticipând un atac la scară mică. Cel puțin 10 membri Shin Bet au fost uciși în atacurile din 7 octombrie, potrivit Israelului.

 

Șeful Shin Bet a cerut acum lupta continuă împotriva Hamas

 

Bar este ultimul dintr-o serie de israelieni de rang înalt care își asumă responsabilitatea pentru eșecul care a dus la masacrul de către oamenii înarmați Hamas.

Șeful Statului Major General al Forțelor de Apărare Israeliene Herci Halevi și ministrul Educației Yoav Kish și-au recunoscut deja partea de vinovăție. Premierul israelian Benjamin Netanyahu sau ministrul Apărării Yoav Galant nu au făcut încă acest lucru, a subliniat Times of Israel.

Tzachi Hanegbi, consilierul pentru securitate națională al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat anterior că serviciile de informații ale Israelului au greșit și nu au reușit să asigure siguranța cetățenilor săi.

 

Se spune că și Egiptul a avertizat, dar oficialii israelieni neagă

 

Tzachi Hanegbi a spus că Israelul nu a primit niciun avertisment specific cu privire la atacul Hamas din Gaza, care a avut loc la primele ore ale zilei de 7 octombrie. Nici, a spus el, nu a venit din Egipt, ale cărui servicii de informații au spus că au avertizat Israelul că se pregătește un „eveniment major” în Gaza.

Din partea Egiptului, nu am primit nicio informație, nu ni s-a făcut nicio aluzie, nu a clipit nimeni din ochi - semn că se va întâmpla ceva iminent, a ținut să precizeze consilierul pentru securitate națională al premierului israelian Benjamin Netanyahu

Cu două ore și jumătate înainte de începerea atacului, Bar a avut o întâlnire pentru a discuta despre noi informații. Dar, potrivit lui Hanegbi, această informație nu a fost evaluată ca un avertisment concret asupra a ceea ce a urmat mai târziu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel