Vânzarea de avioane de luptă F-35 către Turcia. Pentagonul poartă discuţii cu Ankara

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 Lockheed Martin
F-35 Lockheed Martin

Şeful Pentagonului, Patrick Shanahan s-a declarat marţi optimist cu privire la problema spinoasă a vânzării de avioane de luptă americane F-35 Turciei, în pofida suspendării livrărilor către Ankara de echipamente pentru acest tip de avion, relatează AFP.

,,Am avut mai multe convorbiri cu ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, şi sunt convins că vom aranja lucrurile cu partenerii noştri strategici", a declarat presei ministrul interimar american al Apărării.

,,Cred că vom rezolva problema astfel încât Turcia să aibă echipamente de apărare adecvate pentru rachete Patriot şi avioane F-35'', a precizat Shanahan, care l-a primit la Pentagon pe omologul său mongol Nyamaagiin Enkhbold.

Guvernul turc a semnat un acord cu Rusia pentru a achiziţiona sistemul rus de apărare antirachetă S-400, a cărui livrare ar urma să înceapă în această vară. Dar Statele Unite susţin că acest dispozitiv nu este compatibil cu echipamentele NATO.

SUA sunt, de asemenea, îngrijorate că acest sistem ar putea dezvălui secretele tehnologice ale avionului militar american F-35, pe care Turcia intenţionează de asemenea să-l achiziţioneze. Washingtonul propune, prin urmare, Ankarei să cumpere sisteme antirachetă americane Patriot în loc de S-400 din Rusia.

Pentagonul a anunţat luni suspendarea livrărilor de echipamente la sol legate de utilizarea F-35, un aparat conceput să comunice în timp real cu sistemele de apărare antirachetă din ţările care le utilizează.

Turcia intenţionează să cumpere 100 de aeronave F-35. Washingtonul a livrat deja primele F-35 în iunie 2018, însă acestea rămân în Statele Unite pe parcursul pregătirii piloţilor turci, care s-ar putea încheia cel mai devreme la începutul toamnei, a afirmat un responsabil militar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel