Șeful ONU: Sistemul internaţional de control al armamentelor ''se prăbuşeşte''

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Elementele cheie ale sistemului internaţional de control al armamentelor ''se prăbuşesc'', a avertizat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, făcând apel la menţinerea Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF) şi la evitarea unei noi curse a înarmării nucleare, relatează AFP.

,,Voi fi direct. Principalele elemente ale arhitecturii internaţionale de control a armamentelor se prăbuşesc", a declarat Antonio Guterres în cadrul Conferinţei pentru dezarmare a ONU de la Geneva.

,,Avem nevoie de o nouă viziune privind controlul armamentelor în contextul complex actual în materie de securitate internaţională", a subliniat secretarul general al ONU.

Antonio Guterres a deplâns faptul că statele caută acum "securitatea" nu prin intermediul "diplomaţiei", ci "dezvoltând şi acumulând noi arme". "Situaţia este în mod special periculoasă în ceea ce priveşte armele nucleare", a precizat el.

Acest apel intervine după retragerea Washingtonului dintr-un tratat din timpul Războiului Rece, Tratatul INF, care interzice rachetele sol-sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km, SUA acuzând Rusia că a încălcat dispoziţiile acestui tratat semnat în 1987.

La rândul ei Moscova a procedat într-un mod similar, denunţând "acuzaţii imaginare" din partea SUA pentru a motiva ieşirea din tratat. Fără o lovitură de teatru, tratatul va deveni caduc în luna august, comentează AFP.

,,Dispariţia tratatului INF (...) ar face lumea mai puţin sigură şi mai instabilă. Această insecuritate şi această instabilitate vor fi puternic resimţite aici în Europa", a afirmat Guterres.

,,Pur şi simplu nu ne putem permite să revenim la concurenţa militară frenetică din zilele cele mai întunecate ale Războiului Rece", a spus Guterres, făcând apel "la părţile implicate în Tratatul INF să utilizeze timpul care le rămâne pentru a angaja un dialog sincer privind diferitele puncte care au fost ridicate".

,,Este foarte important ca acest tratat să fie menţinut", a subliniat el, solicitând în acelaşi timp Moscovei şi Washingtonului să prelungească tratatul New Start de reducere a arsenalelor nucleare, al cărui termen de aplicare ajunge la final în 2021.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel