Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell cere Rusiei să reevalueze decizia de expulzare a diplomaților europeni

Eduard Pascu |
Data publicării:
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov și seful diplomatiei europene, Josep Borrell  Sursa foto: Twitter
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov și seful diplomatiei europene, Josep Borrell Sursa foto: Twitter

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell "a condamnat cu fermitate" vineri decizia Rusiei de a expulza trei diplomaţi europeni, în contextul în care el se află în vizită la Moscova, şi a cerut ca această decizie să fie "reevaluată", a anunţat purtătorul său de cuvânt, relatează AFP.

"Josep Borrell a aflat în timpul reuniunii sale cu (ministrul afacerilor externe rus) Serghei Lavrov că trei diplomaţi europeni vor fi expulzaţi din Rusia. El a condamnat puternic această decizie şi a respins acuzaţiile conform cărora ei ar fi desfăşurat activităţi incompatibile cu statutul lor de diplomaţi străini", a declarat Peter Stano, transmite Agerpres.



Borrell a apreciat că decizia ''ar trebui reevaluată'' şi a ''subliniat unitatea şi solidaritatea UE cu statele membre în cauză'', a adăugat purtătorul de cuvânt.

Moscova a declarat vineri persona non grata diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participarea la o manifestaţie în favoarea opozantului Aleksei Navalnîi, condamnat la închisoare.

Aceşti diplomaţi sunt acuzaţi că au participat la aceste adunări ''ilegale pe 23 ianuarie'' la Sankt-Petersburg şi Moscova, a indicat Ministerul de Externe rus, considerând ''astfel de acţiuni inacceptabile şi incompatibile cu statutul lor diplomatic''.

Josep Borrell a sosit joi pentru o vizită de două zile la Moscova, până pe 6 februarie, pentru a cere eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi şi pentru a analiza posibilitatea unei normalizării a relaţiilor dintre UE şi Rusia. Aceste relaţii sunt ''puternic tensionate'', a afirmat şeful diplomaţiei UE la începutul întrevederii cu omologul său rus Serghei Lavrov.

''Principala noastră problemă este lipsa de normalitate în relaţiile Rusia-UE (...) este o situaţie nesănătoasă care nu serveşte nimănui'', a comentat, la rândul său, ministrul rus.


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel