Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell cere Rusiei să reevalueze decizia de expulzare a diplomaților europeni

Eduard Pascu / 05 feb 2021 / 18:54
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov și seful diplomatiei europene, Josep Borrell  Sursa foto: Twitter
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov și seful diplomatiei europene, Josep Borrell Sursa foto: Twitter

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell "a condamnat cu fermitate" vineri decizia Rusiei de a expulza trei diplomaţi europeni, în contextul în care el se află în vizită la Moscova, şi a cerut ca această decizie să fie "reevaluată", a anunţat purtătorul său de cuvânt, relatează AFP.

"Josep Borrell a aflat în timpul reuniunii sale cu (ministrul afacerilor externe rus) Serghei Lavrov că trei diplomaţi europeni vor fi expulzaţi din Rusia. El a condamnat puternic această decizie şi a respins acuzaţiile conform cărora ei ar fi desfăşurat activităţi incompatibile cu statutul lor de diplomaţi străini", a declarat Peter Stano, transmite Agerpres.Borrell a apreciat că decizia ''ar trebui reevaluată'' şi a ''subliniat unitatea şi solidaritatea UE cu statele membre în cauză'', a adăugat purtătorul de cuvânt.

Moscova a declarat vineri persona non grata diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participarea la o manifestaţie în favoarea opozantului Aleksei Navalnîi, condamnat la închisoare.

Aceşti diplomaţi sunt acuzaţi că au participat la aceste adunări ''ilegale pe 23 ianuarie'' la Sankt-Petersburg şi Moscova, a indicat Ministerul de Externe rus, considerând ''astfel de acţiuni inacceptabile şi incompatibile cu statutul lor diplomatic''.

Josep Borrell a sosit joi pentru o vizită de două zile la Moscova, până pe 6 februarie, pentru a cere eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi şi pentru a analiza posibilitatea unei normalizării a relaţiilor dintre UE şi Rusia. Aceste relaţii sunt ''puternic tensionate'', a afirmat şeful diplomaţiei UE la începutul întrevederii cu omologul său rus Serghei Lavrov.

''Principala noastră problemă este lipsa de normalitate în relaţiile Rusia-UE (...) este o situaţie nesănătoasă care nu serveşte nimănui'', a comentat, la rândul său, ministrul rus.


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy