Rusia expulzează diplomaţi din Suedia, Germania şi Polonia în legătură cu protestele în sprijinul lui Navalnîi

Eduard Pascu / 05 feb 2021 / 17:09

Rusia a anunţat vineri expulzarea unor diplomaţi din Suedia, Germania şi Polonia, acuzându-i că au luat parte la protestele ilegale de luna trecută împotriva încarcerării opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, informează Reuters.

Ministerul de Externe rus a declarat într-un comunicat că Moscova consideră inacceptabile acţiunile diplomaţilor. La rîndul său, Ministerul de Externe suedez a anunţat vineri că unul dintre diplomaţii săi a fost expulzat din Rusia, transmite Agerpres.

Site-ul de ştiri online EUObserver a citat surse nenominalizate din cadrul UE afirmând că Rusia a expulzat diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia pentru participarea la mitinguri în sprijinul opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi.

"Respingem afirmaţia Rusiei că diplomatul a participat la demonstraţie", a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe suedez, citată de Reuters.

La rândul său, ministrul german de externe a declarat că expulzarea de către Moscova a diplomaţilor europeni "nu va rămâne fără răspuns".

Moscova, care a acuzat în repetate rânduri Uniunea Europeană de amestec în afacerile sale interne, a declarat diplomaţii "persona non grata" şi le-a cerut să părăsească ţara imediat.

Diplomaţii de la consulatele suedez şi polonez din Sankt Petersburg şi un angajat al ambasadei germane din Moscova sunt acuzaţi că au participat la protestele neautorizate din 23 ianuarie în sprijinul lui Navalnîi, a explicat ministerul rus.

Astfel de acţiuni sunt incompatibile cu statutul lor de diplomaţi, a adăugat ministerul.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy