Şeful Statului Major General al armatei ruse, Valeri Gherasimov, noul comandant al trupelor ruse desfăşurate în Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele rus Vladimir Putin l-a înlocuit pe comandantul care conduce forțele ruse din Ucraina la doar trei luni după ce i-a încredințat comanda acestora. Generalul Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General al Armatei Ruse, va prelua funcția de la generalul Serghei Surovikin, a anunțat miercuri pe Telegram Ministerul rus al Apărării - o schimbare care vine în contextul în care Kievul avertizează că Moscova plănuiește o nouă ofensivă majoră după luni de eșecuri pe câmpul de luptă.

 

Surovikin a devenit prima persoană căreia i s-a încredințat conducerea exclusivă a campaniei în octombrie, iar mandatul său a fost marcat de bombardarea aeriană a infrastructurii civile ucrainene, precum și de retragerea Rusiei din orașul Herson, situat în sudul Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a precizat că el va fi acum unul dintre cei trei adjuncți ai lui Gerasimov, alături de generalul Oleg Saliukov și genera-colonelul Alexei Kim, ca parte a unui nou "grup comun de forțe".

Rob Lee, analist militar în cadrul think tank-ului Foreign Policy Research Institute, a scris pe Twitter că nu crede că numirea lui Gerasimov a venit "pentru că Surovikin este văzut că un eșec", deși a spus că este posibil ca aparenţă retrogradare "să fi fost determinată de motive politice".

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, l-a numit miercuri pe șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, la comanda campaniei militare pe care Rusia o desfăşoară în Ucraina -  ceea ce putem considera a fi o remaniere a conducerii militare a Moscovei.

Șoigu l-a numit pe Gerasimov în funcția de comandant al grupului de trupe ruse pentru "operațiunea militară specială" pe care Rusia o desfăşoară în Ucraina, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Rusia l-a promovat pe generalul Serghei Surovikin, supranumit "generalul Armageddon" de către presa rusă, în funcția de ''comandant principal al câmpului de luptă'' abia în octombrie anul trecut, după o serie de contraofensive ucrainene care au schimbat cursul conflictului.

Ministerul rus al Apărării a precizat că schimbările au fost luate pentru a crește eficiența gestionării operațiunilor militare din Ucraina, după mai bine de 10 luni de campanie.

Gerasimov, la fel ca Shoigu, s-a confruntat cu critici dure din partea analiştilor militari ruşi pro-război pentru multiplele eșecuri ale Rusiei pe câmpul de luptă și pentru eșecul de a asigura victoria într-o campanie pe care Kremlinul se aștepta să dureze doar puțin timp.

Forțele ruse și ucrainene au fost angajate miercuri în lupte intense pentru orașul Soledar din estul Ucrainei, un pas înainte în demersul Moscovei de a cuceri întreaga regiune Donbas.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel