Securitate energetică. Bulgaria intenționează să devină acționar în proiectul unui terminal de GNL din Grecia

S.I. Catalin / 06 ian 2019 / 13:56

Bulgaria intenționează ca, până la finele anului, să devină acționar în proiectul unui terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) de pe coasta de nord a Greciei, pentru a-și diversifica astfel sursele de energie, a declarat ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova.

Guvernul ia în calcul achiziția unei participații de 25% la proiectului noului terminal din Alexandroupolis, prin intermediul companiei de stat Bulgartransgaz, relatează Novinite.com, citat de NewsEnergy.

„Bulgaria ia în considerare să devină acționar în proiect. Astfel, putem să ne asigurăm aprovizionarea cu gaze naturale din surse diferite, inclusiv din Statele Unite", a declarat Petkova, într-un comunicat, după o întâlnire cu ambasadorul SUA în Bulgaria. În prezent, peste 95% din necesarul de gaze al Bulgariei provine de la grupul rus Gazprom.

Proiectul terminalului este dezvoltat de compania Gastrade, parte a grupului energetic grec Copelouzos, iar marți a lansat un test de piață pentru proiect.

Noua facilitate ar urma să aibă o capacitate de 6,1 miliarde metri cubi anual și ar putea aproviziona sud-estul Europei prin intermediul interconectorului Grecia-Bulgaria (IGB), ce ar urma să devină operațional în a doua jumătate a lui 2020. Capacitatea inițială a acestui gazoduct, care costă 240 milioane de euro, va fi de 3 miliarde metri cubi.

Compania publică de gaze greacă DEPA a acceptat să intre în proiect, iar Cheniere Energy, exportator de LNG din SUA, și-a exprimat, de asemenea, interesul, conform sursei citate.

Grecia va deveni un nod important în tranzitul gazelor din zona caspică spre sud-estul Europei, iar prin intermediul IGB, acestea ar putea traversa și România, legată de Bulgaria printr-un interconector cu o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi, deja operațional.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Copyright 2020 - Toate drepturile rezervate.
nxt.22
YesMy