Securitate energetică. Turcia respinge acuzaţiile privind exploatarea ilegala de petrol în apele Ciprului

S.I. Catalin |
Data publicării:

Franţa a invitat marţi Turcia să respecte "suveranitatea" Ciprului şi să nu pună în pericol "stabilitatea regională", după noi foraje turceşti de explorare a zăcămintelor de gaze în largul insulei mediteraneene, potrivit AFP.

,,Turcia a anunţat noi operaţiuni de foraj în estul Mării Mediterane, inclusiv în sectoare ce ţin de zona economică exclusivă a Republicii Cipru", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe francez.

,,Franţa aminteşte în acest context ataşamentul său ferm faţă de respectarea dreptului mării, precum şi solidaritatea sa cu Cipru, a cărui suveranitate trebuie să fie respectată", a adăugat purtătoarea de cuvânt Agnes von der Muhll.

,,Invităm Turcia să evite orice acţiune care ar fi contrară legii şi ar pune în pericol stabilitatea regională", a subliniat ea.

Franţa a invitat marţi Turcia să respecte "suveranitatea" Ciprului şi să nu pună în pericol "stabilitatea regională", după noi foraje turceşti de explorare a zăcămintelor de gaze în largul insulei mediteraneene, potrivit AFP.

Administraţia de la Ankara au transmis miercuri că respinge acuzaţiile Uniunii Europene privind ilegalitatea exploatării de petrol în apele teritoriale ale Ciprului, menţionând că Blocul comunitar nu poate fi un mediator imparţial când vine vorba de Cipru, conform Reuters.

„Respingem declaraţiile Ministerului de Externe al Greciei şi ale oficialilor Uniunii Europene, care descriu activităţile ţării noastre drept ilegale", a transmis Ministerul de Externe turc prin intermediul unui comunicat. 

După ce a trimis în ultimele luni o primă navă de foraj, "Fatih", Turcia a trimis la 20 iunie o a doua, "Yavuz", pentru a explora zăcămintele de gaze din largul peninsulei Karpas (nord-est) în partea de nord a insulei controlată de Republica Turcă a Ciprului de Nord, nerecunoscută de comunitatea internaţională.

Uniunea Europeană, care ameninţase Turcia cu sancţiuni după anunţarea trimiterii navei "Yavuz", şi-a exprimat luni "preocuparea profundă" şi a promis un răspuns "adecvat". 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel