Securitate energetică | Nuclearelectrica primeşte din SUA un grant de 1,28 milioane dolari pentru a identifica amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Agenţia de Comerţ şi Dezvoltare a SUA (USTDA) acordă Nuclearelectrica un grant nerambursabil în valoare de 1,277 milioane de dolari pentru finanţarea costului serviciilor de asigurare a asistenţei tehnice aferente identificării şi realizării unei evaluări preliminare a unor potenţiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR (reactoare modulare mici) în România, conform unui raport remis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti.

,,USTDA este un partener ideal pentru România, deoarece caută tehnologii de ultimă generaţie în domeniul energiei nucleare civile pentru nevoile sale viitoare de energie. Sprijinul nostru va crea legături mai strânse între industriile noastre şi va crea noi oportunităţi de afaceri pentru industria SUA pe o piaţă importantă", a declarat Todd Abrajano, COO al USTDA şi directorul agenţiei, potrivit Agerpres.

Grantul oferit de USTDA va fi utilizat pentru a finanţa costurile de asistenţă tehnică pentru identificarea şi evaluarea amplasamentelor adecvate tehnologiilor nucleare mici şi modulare (SMR) şi elaborarea unei foi de parcurs pentru licenţierea acestora.

SUA şi România sunt angajate în dezvoltarea energiei nucleare. Potrivit Proiectului de Strategie Energetică a României, utilizarea reactoarelor nucleare mici şi modulare ar putea fi benefică pentru asigurarea de noi capacităţi energetice fără emisii de carbon şi surse de producţie de hidrogen, după anul 2035. Aşadar, interesul SNN este de a iniţia în timp util identificarea şi evaluarea preliminară a unor amplasamente, altele decât zona Cernavodă, prin intermediul grantului nerambursabil acordat de USTDA, se menţionează în raport.

,,Pe lângă dezvoltarea în forma actuală a reactoarelor 3 şi 4, SNN este, de asemenea, interesată în evaluarea dezvoltării reactoarelor modulare mici, ca o soluţie pe termen lung pentru dezvoltarea în continuare a industriei nucleare din România. Suntem interesaţi de caracteristici precum flexibilitate, modularitate şi eficientă ridicată care ar putea să ofere avantaje, atât pentru sistemul energetic, cât şi pentru mediul de afaceri, după anul 2035. Grantul acordat de USTDA ne va permite evaluarea de amplasamente şi tehnologie având o asistenţă tehnică adecvată şi să iniţiem acest proces de evaluare în timp util pentru a sprijini un proces decizional ulterior", a afirmat Cosmin Ghiţă, director general al SNN. 

 

Modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă va fi făcută de americani

 

Amintim că în luna decembrie a anului trecut, Ministrul Economiei de la vremea respectivă, Virgil Popescu, şi ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, au semnat la Palatul Victoria, în prezenţa premierului interimar de atunci Nicolae Ciucă, Acordul interguvernamental România - SUA privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă.

Totodată, la începutul lunii octombrie 2020, Guvernul României şi cel al Statelor Unite au semnat un acord interguvernamental privind dezvoltarea cooperării în industria nucleară. A fost semnat şi un memorandum de înţelegere cu compania Eximbank USA privind dezvoltarea Reactoarelor 3 şi 4 şi retehnologizarea Reactorului 1.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel