Securitate energetică, proiectul reactoarelor 3 şi 4 | Preşedintele Exim US: Aşteptăm ca partea română să aplice pentru finanţare

S.I. Catalin |
Data publicării:

Vizita de marţi a preşedintelui Eximbank USA, Kimberly Reed, la Cernavodă se va concretiza prin opţiuni de realizare a proiectului reactoarelor 3 şi 4, pe care Nuclearelectrica le va supune aprobării acţionarilor săi în cel mai scurt timp, a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al producătorului de energie, într-o conferinţă de presă pe platforma centralei.

El a amintit că, la începutul lunii octombrie 2020, Guvernul României şi cel al Statelor Unite au semnat un acord interguvernamental privind dezvoltarea cooperării în industria nucleară. Totodată, a fost semnat şi un memorandum de înţelegere cu Eximbank USA privind dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 şi retehnologizarea reactorului 1.

"Ambele proiecte sunt esenţiale pentru viitorul securităţii energetice. Vizita de astăzi a reprezintă încă un pas în concretizarea acestei importante colaborări. Sunt obiective cruciale pentru ca România să atingă ţintele de decarbonizare şi securitate energetică", a spus Ghiţă, potrivit Agerpres.

Acesta a arătat că retehnologizarea reactorului 1 permite funcţionarea unităţii pentru încă 30 de ani, cu costuri la jumătate faţă de realizarea unui nou reactor.

"Discuţiile de astăzi se vor concretiza în opţiuni de realizare a proiectelor, pe care Nuclearelectrica le va supune spre aprobare acţionarilor săi în cel mai scurt timp", a susţinut directorul general al companiei.

Kimberly Reed, presedintele Exim US a vorbit despre posibilitatea extinderii colaborării în domeniile infrastructurii sau proiectelor din cadrul Inițiativei Celor Trei Mări a țărilor membre UE din Europa Centrală și de Est.

Acordul interguvernamental dintre SUA și România, în domeniul nuclear civil, a primit acceptul Comisiei Europene în noiembrie, ceea ce permite începerea demersurilor pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

La rândul său, Kimberly Reed, preşedintele Exim US, prezentă la Cernavodă, a arătat că instituţia pe care o reprezintă acordă finanţări proiectelor în funcţie de anumite standarde şi aşteaptă ca partea română să aplice pentru finanţare.

,,Judecăm fiecare aplicaţie pe care o primim în funcţie e meritele ei. Avem nişte standarde la care ne uităm. Vrem să încurajăm proiecte ca acesta. Momentan suntem în negocieri, aşteptăm aplicaţia, care acum este în proces de redactare şi multe dintre aspectele ei sunt secrete comerciale şi sperăm ca într-o zi să avem un anunţ fabulos că vom asigura finanţarea pentru acest proiect", a precizat Reed.

Întrebată de jurnalişti care este dobânda şi modul de plată, ea a răspuns că fiecare proiect este judecat individual, în funcţie de acele standarde.

Reed a amintit că banca Exim US a fost închisă timp de patru ani şi a fost redeschisă anul trecut.

,,Congresul şi preşedintele SUA ne-a dat scopul semnificativ de a concura cu China. Iar ambasadorul a explicat atât de bine de ce ar trebui să fim îngrijoraţi. Vrem că lumea să cumpere produse şi servicii americane, care sunt de cea mai bună calitate, şi nu vrem ca ţările să nu urmeze căile corecte cu finanţarea riscantă pe care China o poate oferi. Când vorbesc despre China mă refer la Republica Populară Chineză şi la partidul comunist, nu la poporul chinez", a mai spus reprezentanta instituţiei americane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2023 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1