Securitate energetică. Bulgaria garanteză Rusiei participarea la proiectul centralei nucleare de la Belene

S.I. Catalin |
Data publicării:

Proiectul neterminat al centralei nucleare de la Belene, din nordul Bulgariei, a cărei construcție a început în anii 1980, a obținut o a treia șansă de a începe după negocierile de la Sofia între premierul rus Dmitri Medvedev și omologul său bulgar, Boiko Borisov.

Medvedev a subliniat că cooperarea în domeniul energiei este „emblema relațiilor” dintre Rusia și Bulgaria. În cadrul delegației ruse a fost prezent la discuții și directorul general al Rosatom, Alexei Lihacev. Rosatom și-a anunțat deja intenția de a participa la licitația pentru construirea CNE Belene ca antreprenor general, potrivit publicației Pagina de Rusia.

În ciuda faptului că Sofia organizează o licitaţie publică, Rosatom va participa garantat la proiect cel puţin în calitate de consultant, a declarat premierul Borisov.

Istoria centralei nucleare de la Belene este rezultatul relațiilor complicate dintre Rusia și Bulgaria după prăbușirea blocului socialist. Construcția centralei nucleare a început la mijlocul anilor 1980, dar în 1990 proiectul a fost suspendat din cauza lipsei fondurilor și a protestelor publice.

În 2005, a fost făcută o a doua încercare de a resuscita construcția. Proiectul a fost anulat în 2012 din cauza lipsei de investitori și a presiunilor din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene, care au cerut Sofiei să-şi reducă dependența energetică față de Rusia.

După soluționarea litigiilor, Bulgaria a trebuit să despăgubească compania Atomstroyexport din Rusia cu 600 de milioane de euro pentru cele două reactoare nucleare deja furnizate.

Acum, aceste reactoare ar trebui instalate la noua CNE, spera guvernul bulgar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel