Securitate demografică. Până în 2100 populația României va scădea cu 6.6 milioane. Risc de înjumătățire pentru statele din Europa de Sud-Est

Tudor Curtifan / 03 feb 2021 / 20:12
Sursă foto: MApN Facebook
Sursă foto: MApN Facebook

România va suferi o depopulare dramatică până în anul 2100. Potrivit datelor Eurostat, în mai puțin de un secol, țara noastră va avea cu 6,6 milioane de locuitori mai puţini decât acum. 

Cauzele principale ale acestor cifre sunt scăderea naturală şi migraţia externă. Datele Institutului European de Statistică arată că în anul 2100 populația României va scădea cu 6,6 milioane de oameni, în timp ce populația Franței și a Suediei va fi mai mare cu 2,6, respectiv 3,4 milioane de persoane.

În fiecare an, populația României scade în medie cu 140.000 de locuitori – 70.000 prin deces și ceilalți prin emigrare.

„Din perspctivă statistică, asistăm la o evoluție negativă a populației, la nivel mondial. Sunt 2 indicatori pe care ar trebui să-i urmărim: piramida vârstelor, adică modul în care vârstele oamenilor ajung să fie distribuite la nivelul unui stat și, pe de altă parte, speranța de viață. Cu cât aceasta este mai înaltă, s-a observat în studiile sociologice că există o corelație pozitivă cu calitatea vieții. Prin urmare, în statele sud-est europene există riscul ca populația să se înjumătățească în următoarea sută de ani. Mai puțin vedem acest lucru în statele occidentale”, a spus sociologul Antonio Amuza, la postul de televiziune Digi24.

„Acolo vorbim și de politici de imigrare, absorbție a persoanelor care aleg statele respective pentru a-și desfășura viața acolo și atunci, chiar dacă populația îmbătrânește, devine foarte atractivă pentru persoane care sunt născute în alte zone”, a adăugat el.

În ceea ce ne privește pe noi, nu ar trebui să fim neapărat îngrijorați. Poate la nivel de politici sociale, da. România poate fi atractivă pentru țările care se află la est”, a mai spus sociologul.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy