Secretarul general al NATO: Uniunea Europeană nu poate apăra Europa

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

În timp ce NATO a fost descrisă în „moarte cerebrală” de către președintele Francez Emmanuel Macron, secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, a cerut unitate în cadrul Alianței, cu ocazia unui discurs rostit, pe 7 noiembrie, la Fundația Körber din Berlin.

„NATO este singura platformă în care aliații din Europa și din Americii de Nord discută zilnic probleme dificile care afectează securitatea a aproape un miliard de cetățeni", a spus secretarul general al NATO, scrie Opex 360 care citează discursul publicat pe site-ul Aliantei.

„Consensul nu este întotdeauna ușor. Dar unitatea noastră este necesară pentru securitatea noastră comună. Și este în interesul național al tuturor să rămânem uniți. Este bine atât pentru America de Nord, cât și pentru Europa", a preciat Jens Stoltenberg.

„Prin urmare, toți avem responsabilitatea de a depăși divergențele de astăzi, așa cum am făcut-o în trecut. Pentru că ne confruntăm cu o lume tot mai imprevizibilă. Și în momente de incertitudine, trebuie să rămânem uniți. Avem nevoie de instituții multilaterale puternice precum NATO", a insistat acesta.

Comentariul lui Emmanuel Macron pe tema „morții cerebrale" a NATO se referă exact la divergențele observate în cadrul NATO în ce privește dosarul sirian.

„Am înțeles că o putere NATO (Turcia) a decis să îi atace pe cei care erau parteneri ai coaliției internaționale pe teren pentru a lupta împotriva ISIS. Așadar, consider că ceea ce s-a întâmplat de câteva zile este o greșeală mare a Occidentului și a NATO în regiune „, estimase președintele francez.

„Președintele Trump(...) pune problema existenței NATO ca proiect comercial. Potrivit acestuia, este un proiect în cadrul căruia Statele Unite oferă o formă de umbrelă geopolitică, dar, în schimb, trebuie să existe o exclusivitate comercială, adică aliații să cumpere din America. Franța nu a semnat pentru asta ", a spus Macron într-un interviu acordat The Economist.

Macron a cerut Europei (adică mai precis Uniunii Europene) să dezvolte „autonomie de capacitate strategică și militară". În caz contrar, ea ar putea „dispărea".

Cu privire la acest aspect, Jens Stoltenberg a amintit o cifră: atunci când Regatul Unit a acceptat în sfârșit condițiile de ieșire din Uniunea Europeană (Brexit), „80% din cheltuielile cu apărarea ale NATO vor proveni de la aliați non-membri UE".

Statele Unite reprezintă cel mai mare contributor al acestor cheltuieli, cu un procent de 70%.

În plus, unele dintre aceste țări din afara UE au o poziție geografică strategică. „Din Norvegia, din nord, până în Turcia, în sud, trecând prin Statele Unite, Canada și Regatul Unit în vest: toate aceste țări sunt esențiale pentru a asigura securitatea Europei", a spus Stoltenberg .

,,Orice încercare de a îndepărta Europa de America de Nord nu numai că va slăbi Alianța transatlantică, ci riscă și divizarea Europei. Unitatea europeană nu poate înlocui unitatea transatlantică. Salut cu fermitate eforturile de consolidare a apărării europene. Ceea ce poate îmbunătăți capacitățile și împărțirea sarcinilor în cadrul NATO. Dar Uniunea Europeană nu poate apăra Europa'', a spus Stoltenberg.

„Spun toate acestea știind că mulți dintre voi vă gândiți la dezacordurile, diferențele și diviziunile dintre aliații NATO. În ceea ce privește comerțul, energia, schimbările climatice, Iranul. Și mai recent asupra situației din nord-estul Siriei. De la criza din Suez din 1956, până la războiul din Irak, în 2003, am avut dispute serioase înainte. Dar până la urmă, am fost întotdeauna capabili să ne unim în jurul sarcinii noastre esențiale: de a ne proteja și ne apăra", a concluzionat Jens Stoltenberg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel