Secretarul general al NATO cere Turciei să manifeste reţinere cu privire la o operaţiune militară împotriva kurzilor

S.I. Catalin / 11 oct 2019 / 18:53

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat vineri într-o vizită în Istanbul, a cerut Turciei să acţioneze ''cu reţinere'' în cadrul ofensivei desfăşurate împotriva unei miliţii kurde în nord-estul Siriei, informează AFP.

Secretarul general al NATO a remarcat, totodată, potrivit dpa, că nicio altă ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice nu a suferit atât de multe atacuri ca Turcia, care şi-a atras un val de critici în Occident din cauza operaţiunii declanşate împotriva kurzilor.

,,Chiar dacă Turcia are preocupări de securitate legitime, ne aşteptăm ca Turcia să acţioneze cu reţinere'', a declarat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu.

,,I-am spus despre îngrijorările mele serioase cu privire la această operaţiune şi asupra creşterii şi mai mult a riscurilor de destabilizare a regiunii'', a adăugat şeful NATO, subliniind în acest context că progresele obţinute în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic 'nu trebuie puse în pericol'.

,,Deţinuţii Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) nu ar trebui să poată evada'', a insistat Jens Stoltenberg.

Turcia, ţară membră a NATO, desfăşoară de miercuri o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), considerată drept 'teroristă' de către Ankara, dar care este aliată a Occidentului în lupta împotriva Statului Islamic.

,,Părerile sunt împărţite între ţările aliate din NATO'', a remarcat Stoltenberg, referindu-se la criticile exprimate la adresa ofensivei Ankarei împotriva kurzilor, adăugând mai târziu că Alianţa sprijină Turcia cu 5 miliarde de dolari în infrastructură militară.

,,Acest lucru dovedeşte că NATO este prezentă în Turcia... Suntem aici ca să protejăm Turcia şi totodată să ne protejăm pe noi'', a adăugat Stoltenberg.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy