Se poartă “second hand”. Portugalia cumpără o flotă germană de aeronave P-3C Orion destinate patrulării maritime și luptei antisubmarin

Cătălin Costea |
Data publicării:

Guvernul portughez a autorizat Forțele Aeriene Portugheze să achiziționeze o întreagă flotă germană de avioane de patrulare maritimă P-3C Orion, pentru convenabila sumă de 45 de milioane de euro. Acordul, a cărui finalizare este așteptată la începutul anului 2024, include șase avioane, seturi de extindere a duratei medii de viață MLU (Mid-Life Upgrade), piese de schimb, echipamente de suport și bancuri de testare, precum și simulatoare de zbor și proceduri tactice.

Lockheed P-3 Orion este o aeronavă de luptă antisubmarin, de căutare-salvare și de supraveghere maritimă, cu patru motoare turbopropulsoare, dezvoltată pentru Marina Statelor Unite și introdusă în serviciu în anii 1960.

Lockheed a montat sistemele specifice pe structura avionului comercial L-188 Electra, versiunea militară distingându-se cu ușurință de Electra prin aspectul cozii echipate cu așa-numitul braț „MAD” folosit pentru detectarea anomaliilor magnetice (MAD) prin care se asigură descoperirea submarinelor

Acordul este considerat un bun exemplu de cooperare între aliații NATO. Guvernul german este încântat să poată transfera P-3C Orion în Portugalia, unde aeronava va continua să servească pentru apărarea Europei.

Aeronava va fi achiziționată într-un concept de „ofertă de pachet complet”, ceea ce înseamnă că Portugalia va primi tot ce are nevoie pentru a opera flota, inclusiv piese de schimb, echipamente de asistență și instruire.

P-3C Orion vor fi operate de la Baza Aeriană Beja, foarte probabil de către Escadrila 601 „Lobos” care utilizează în prezent cinci P-3C CUP+ achiziționate de la Olanda și modernizate în urmă cu 13 ani, a căror durată de exploatare expiră în curând. Astfel, se consideră că achiziția va permite Forțelor Aeriene Portugheze să continue să opereze acest tip de avion important pentru mulți ani de acum înainte.

De remarcat că Forțele Navale germane încă operează patru P-3C CUP+ achiziționate, de asemenea, din Olanda, țară care a avut 13 astfel de aeronave pe care le-a vândut Portugaliei și Germaniei după 2006 când le-a scos din serviciu.

De asemenea, este interesant că nu mai târziu de anul trecut, în 2022, Forțele Aeriene Portugheze au semnat un contract cu General Dynamics și Canadian Commercial Corporation pentru modernizarea flotei portugheze de P-3C CUP+ cu noi mijloace de comunicații și sisteme electronice de management al misiunii.

Dacă Portugalia nu intenționează să renunțe la aeronavele pe care le are deja, atunci prin noua achiziție se ajunge utilizarea în paralel a 10-11 aeronave de acest tip, ceea ce nu ar reprezenta o exagerare având în vedere suprafața maritimă mare pe care țara o de acoperit. Însă dacă renunță la aeronavele deținute anterior în favoarea celor șase P-3C achiziționate din Germania, atunci ar trebui să ne așteptăm ca primele să fie scoase la vânzare după modernizarea anunțată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel