Se întâmplă în China: Un reputat profesor universitar a fost arestat după critici la adresa lui Xi Jinping și a Partidului Comunist Chinez

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Autorităţile chineze au arestat luni un eminent profesor care a publicat mai multe texte critice împotriva preşedintelui Xi Jinping şi presupusului său rol în epidemia de COVID-19, potrivit mai multor apropiaţi, relatează AFP.

Angajat al prestigioasei Universităţi Tsinghua din Beijing, Xu Zhangrun este unul dintre foarte puţinii universitari care au îndrăznit să critice deschis Partidul Comunist Chinez (PCC) aflat la putere.

Acest profesor de Drept a fost reţinut la domiciliul său de la periferia capitalei de către peste 20 de persoane, a precizat pentru AFP unul dintre prietenii săi, care a cerut să rămână anonim de teama unor eventuale represalii.

Xu Zhangrun a publicat la începutul lui 2020 o colecţie din textele sale la Hong Kong, amintește Agerpres. El critica în ele ceea ce prezenta drept o acaparare a puterii de către Xi Jinping de la venirea sa la conducerea ţării la sfârşitul lui 2012.

Profesorul a scris, de asemenea, în februarie un articol prin care denunţa cultura înscenării şi cenzurii încurajate de preşedinte, care ar fi contribuit la răspândirea COVID-19 în ţară.

În 2018, Xu Zhangrun a denunţat de asemenea pe internet abolirea de către parlament a limitei de două mandate prezidenţiale. Această schimbare constituţională i-a permis lui Xi Jinping să se menţină la putere fără limită de timp.

 

Varianta autorităților comuniste din China



Soţia profesorului a primit luni un apel telefonic de la o persoană care s-a prezentat drept poliţist şi care a justificat arestarea soţului său prin faptul că el ar fi recurs la serviciile unei prostituate în timpul unei deplasări la Chengdu (sud-vest), a declarat un apropiat pentru AFP.

Xu Zhangrun s-a deplasat în acest mare oraş în urmă cu câteva săptămâni cu mai mulţi universitari liberali, a spus acest prieten, calificând acuzaţiile împotriva scriitorului drept "ridicole şi josnice".

Numeroşi profesori din universităţi chineze spun că au constatat o înăsprire a controlului ideologic şi o diminuare a libertăţilor de la venirea la putere a lui Xi Jinping, notează AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel