Se face jumătate de an de la promisiunile lui Erdogan, iar aderarea Suediei în NATO e încă blocată în parlamentul turc

Steagul Suediei / Foto: forsvarsmakten.se
Steagul Suediei / Foto: forsvarsmakten.se

Comisia de politică externă a Parlamentului turc a amânat joi votul privind aderarea Suediei la NATO, transmite Reuters.

Președintele comisiei, Fuat Oktay, a declarat că comisia, controlată de AKP, partidul de guvernământ al președintelui turc Tayyip Erdogan, va discuta în continuare chestiunea și va repune proiectul de lege pe ordinea de zi săptămâna viitoare, fără a stabili însă o dată exactă.

„Pentru ca toți reprezentanții să aprobe apartenența Suediei la NATO, toți trebuie să fie pe deplin convinși. Vom discuta toate acestea la următoarea noastră întâlnire”, a spus el reporterilor după câteva ore de discuții.

Unii analiști cred că parlamentul turc ar putea ratifica intrarea Suediei în NATO până la întâlnirea miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles, în perioada 28-29 noiembrie.

Comisia poate aproba proiectul de lege cu o majoritate simplă. Proiectul de lege trebuie mai întâi aprobat de comisie și apoi votat de Parlament. Erdogan îl va semna apoi.

Erdogan a declarat luna aceasta că va încerca să faciliteze procesul de ratificare, dar a adăugat că Suedia nu a făcut suficient împotriva militanților kurzi de pe teritoriul său.

Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO în mai anul trecut, după invazia rusă a Ucrainei. La acea vreme, Erdogan s-a opus acestui lucru, susținând că aceste țări protejează oameni pe care Turcia îi consideră teroriști și pentru că aveau embargo asupra exporturilor de arme către Turcia. Turcia a aprobat intrarea Finlandei în NATO în aprilie.

Unii membri ai Congresului SUA au precizat clar că nu vor aproba vânzarea aeronavei până când Turcia nu va ratifica intrarea Suediei în NATO, a declarat oficialul american fără nume.

Intrarea Suediei în NATO nu a fost ratificată nici de Ungaria. Ambasadorul SUA în Ungaria a spus că guvernul ungar i-a comunicat joi că nu va fi ultimul care va face acest lucru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel