”Scut antiRusia”. Polonia anunță că va ”betona” frontiera de est cu sistem de fortificații care va costa 2,5 miliarde de dolari, numit ”Shield East”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Militar polonez și transportoare blindate Rosomak - Sursa: X/Comandamentul general (Dowództwo Generalne))
Foto: Militar polonez și transportoare blindate Rosomak - Sursa: X/Comandamentul general (Dowództwo Generalne))

Naționaliștii lui Andrej Duda au plecat, democrații lui Donald Tusk au venit - Polonia menține aceeași linie.

Când vine vorba de politici de securitate și apărare, politicienii de la Varșovia văd Rusia ca o amenințare existențială pentru statul polonez.

Nicio măsură nu este trecută cu vederea de Varșovia, pentru a preveni amenințarea de la Răsărit asupra teritoriului național.

Investițiile în tehnică militară vor face ca Polonia să devină, în următorii ani, principala armată terestră a Europei. Deja Armata poloneză dispune de mai multe tancuri decât Franța, cu ale sale aproximativ 220 de tancuri Leclerc. Varșovia are în jur de 200 de tancuri Leopard și va achiziționa 250 de tancuri americane Abrams M1A2 SEPv3. La acestea se vor adăuga 1.000 de tancuri K2 Black Panther, dar și 460 de obuziere K9 Thunder din Coreea de Sud, așa cum a relatat și DefenseRomania.

 

”Shield East” - apărare și descurajare pe 400 de km la granița de est

Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Frontiera estică a Poloniei a început să fie consolidată masiv cu un sistem de apărare, care va include și fortificații fără precedent în această parte a Europei.

În acest sens, pe 18 mai, premierul Donald Tusk a anunțat planul Poloniei pentru apărare și descurajare, numit „Shield East”. ”Vom investi 10 miliarde de zloți (aprox. 2,5 miliarde de dolari) în securitatea graniței de est, inclusiv în sistemul de fortificații”, a declarat Tusk, citat de TVP, portalul televiziunii publice poloneze.

Potrivit premierului polonez, în cadrul programului ”East Shield”, Polonia va construi un complex de fortificații de-a lungul graniței de est a țării. De asemenea, pe lângă lucrările genistice, o parte semnificativă din fonduri va fi alocată pentru achiziționarea de echipamente destinate sporirii securității frontierei.

”Demarăm un proiect amplu de construire a unei frontiere sigure, inclusiv a unui sistem de fortificații și ajustări de mediu (posibil, măsuri precum împăduriri, amenajări ale unor cursuri de apă, îndiguiri/baraje pentru inundări controlate etc. - n.r.) care vor face această graniță impracticabilă pentru un potențial inamic”, a spus Tusk.

El a subliniat că fortificațiile vor fi construite pe o porțiune de 400 km a graniței Poloniei cu Belarus și Rusia, iar lucrările la „Scutul de Est” au început deja.

„Vom îndeplini misiunea atribuită de NATO, sarcini de descurajare și apărare. Aceste sarcini sunt extrem de importante, fiind cea mai mare țară de pe flancul estic al NATO”, a adăugat ministrul polonez al Apărării Naționale Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel