Scrisoarea lui Trump, aruncată la gunoi de Erdogan. ”Răspunsul Turciei e ofensiva din Siria”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Scrisoarea trimisă preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de liderul de la Casa Albă, Donald Trump, chiar înaintea începerii ofensivei Turciei în nordul Siriei la 9 octombrie împotriva unei miliţii kurde, care a fost susţinută de către SUA în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, ar fi ajuns la coşul de gunoi, după cum a mărturisit un responsabil turc, citat de ziarul local Yeni Safak, conform mass-media internaţionale, între care agenţia de presă Reuters.

Preşedintele american i-a adresat o scrisoare surprinzătoare omologului său turc în încercarea de a evita o criză majoră între SUA şi Turcia. Dar gestul său a fost se pare un eşec, judecând după reacţia liderului turc.

Jurnalistul turc Ahmet Hakan, care scrie pentru ziarul proguvernamental Hurriyet, susţine într-o postare pe Twitter că preşedintele turc a aruncat pur şi simplu misiva în coşul de gunoi după ce a citit-o.

Răspunsul cel mai clar la această scrisoare este cel dat la 9 octombrie, ora (locală) 16:00. Acest răspuns este operaţiunea Izvorul păcii' (numele dat ofensivei turce)”, subliniază jurnalistul pe Twitter. Turcia a lansat într-adevăr în acea zi ofensiva sa împotriva forţelor kurde din nordul Siriei, conform media internaţionale.

Erdogan a respins oferta de mediere a Washingtonului cu o miliţie kurdă siriană, pe care Ankara o consideră drept 'teroristă', şi a aruncat scrisoarea la coşul de gunoi, a declarat la rândul său un responsabil turc pentru ziarul local Yeni Safak, scrie Agerpres.

Scrisoarea a fost dezvăluită miercuri, în contextul în care tensiunile diplomatice între SUA şi Turcia se amplifică de la o zi la alta. Potrivit jurnaliştilor turci, a surprins îndeosebi tonul folosit de Donald Trump la redactarea acestei scrisori.

 

Trump amenință cu distrugerea economiei Turciei



În mesajul său, preşedintele american îl avertizează pe Erdogan cu distrugerea economiei Turciei dacă 'se decide să masacreze mii de oameni'

'Istoria vă va arăta într-o lumină favorabilă dacă vei acţiona într-un mod corect şi uman. Ea vă va considera pentru totdeauna drept diavol dacă lucrurile vor merge prost', îi scrie lui Erdogan preşedintele american. Finalul scrisorii este şi mai surprinzător: Trump îl îndeamnă pe liderul turc: 'Nu o faceţi pe durul! Nu fiţi nesăbuit!'

Ministerul de Externe turc nu a răspuns unei solicitări a CNBC de a face un comentariu cu privire la această scrisoare.

Dezvăluirile despre mesajul lui Donald Trump au apărut în presă în contextul în care de la Ankara veneau miercuri informaţii contradictorii în privinţa primirii de către Erdogan a delegaţiei de oficiali americani, condusă de vicepreşedintele american Mike Pence.

 

Pence și Pompeo s-au întâlnit cu Erdogan la Ankara

 

Iniţial, preşedintele turc a declarat că nu se va întâlni cu acesta, iar apoi preşedinţia turcă a venit cu o precizare, indicând că Erdogan îi va primi totuşi pe responsabilii americani.

Potrivit AFP, vicepreşedintele Mike Pence s-a întâlnit joi la Ankara cu preşedintele turc într-o încercare de a obţine încetarea ofensivei turce în nord-estul Siriei. Mike Pence a avut mai întâi o lungă întrevedere tete-a-tete cu Erdogan, iar după aceea întrevederea a continuat cu o reuniune în cadrul delegaţiilor din cele două ţări.

Vicepreşedintele Mike Pence şi secretarul de stat Mike Pompeo, care îl însoţeşte în această vizită la Ankara, trebuiau să încerce să-l convingă pe preşedintele turc să pună capăt ofensivei care a făcut deja aproape 500 de morţi, între care 100 de civili, şi a provocat strămutarea a 300.000 de persoane de la 9 octombrie până în prezent, conform Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel