Schimbare de ștafetă la comanda Forțelor Aeriene americane din Europa într-un moment delicat pentru soarta bătrânului continent

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

După o carieră de aproape 37 de ani de serviciu activ, actualul comandant al Forțele Aeriene americane din Europa și Africa (USAFE- AFAFRICA) și al Comandamentului Aerian Aliat al NATO, generalul Jeffrey L. Harrigian urmează să se retragă din activitate, în perioada următoare.

În locul său, va fi numit generalul James B. Hecker, schimbarea de comandă urmând să se desfășoare luni, 27 iunie.

1. -imagine fara descriere- (james-b--hecker_49076000.jpg)

James B. Hecker, sursă foto: U.S. Air Force

”Generalul James B. Hecker a fost confirmat de Senatul Statelor Unite și urmează să preia comanda atât a USAFE-AFAFRICA, cât și a Comandamentului Aerian Aliat al NATO cu cartierul general la Baza Aeriană Ramstein, Germania, preluând în același timp și rolul de director al Joint Air Power Competence Centre (Centrul de Competență pentru Puterea Aeriană Comună) din Kalker, Germania”, a informat USAFE, pe 24 iunie.

”Generalul Jeffrey L. Harrigian va renunța la comanda tuturor celor trei structuri și urmează să se pensioneze după aproape 37 de ani de serviciu activ”, a mai precizat USAFE.

Comentariul autorului:

Schimbarea comandantului Forțelor Aeriene americane din Europa, una normală de altfel, are loc într-un moment sensibil pentru securitatea europeană. Războiul ruso-ucrainean, deși deocamdată limitat la teritoriul Ucrainei, este privit de unii experți în domeniul militar și geopolitic, ca prima fază a celui de-al treilea război mondial.

Încă niciunul dintre statele NATO nu este parte beligerantă în acest conflict, dar, prin sprijinirea cu arme și informații a Ucrainei, mai ales SUA, au influențat semnificativ cel puțin prima fază a războiului, prin încetinirea ofensivei ruse și diminuarea obiectivelor acesteia.

 

F-35 pe flancul Estic

 

În plus, SUA au fost determinante și în consolidarea flancului estic al NATO, având chiar Forțele Aeriene ca vârf de lance în descurajare, prin dislocarea în Europa inclusiv a avioanelor F-35.

Noul comandant al USAFE, generalul  Hecker vine din funcția de comandant și director al Universității Forțelor Aeriene americane Maxwell, Alabama. Anterior (iulie 2018 – noiembrie 2019), a deținut funcția de vice-director pentru Operații la Statul Major Întrunit din Pentagon. În Afganistan s-a aflat din aprilie 2017 până în mai 2018, unde a deținut mai multe funcții de comandă.

Ar mai fi de remarcat că în zilele acestea, SUA au mai făcut încă o schimbare la nivel înalt în cadrul Forțelor sale Aeriene din Europa. Pe 22 iunie, la Baza Ramstein a avut loc ceremonia de numire în funcție a noului comandant al Forței a 3-a Aeriene (responsabilă pentru Europa și Africa), generalul-maior Derek France. Și această schimbare în funcție a fost una normală, mandatul de doi ani al generalului-maior Randall Reed expirând în luna mai.

Se poate observa, totuși, că pentru Forțele Aeriene americane, războiul din Ucraina nu constituie o amenințare deosebită, care să ducă la modificări excepționale în desemnarea comandanților de nivel înalt.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel