Scandal diplomatic între Ucraina și Bulgaria după ce președintele Radev a făcut afirmații controversate despre Crimeea, „parte a Rusiei”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul de Externe de la Kiev l-a convocat vineri pe ambasadorul Bulgariei după ce preşedintele acestei ţări, Rumen Radev, a declarat într-o dezbatere electorală că Peninsula Crimeea este acum parte a Rusiei după ce a fost anexată de la Ucraina în 2014, informează Agerpres, care citează Reuters.

Rumen Radev şi Anastas Gherdjikov, contracandidatul său în turul secund de duminică al alegerilor prezidenţiale, au avut joi seară o dezbatere televizată centrată pe valorile pe care le susţin şi pe temele principale de politică internă şi externă.

În ce priveşte relaţiile cu Rusia, Radev a declarat că sancţiunile occidentale împotriva Moscovei nu dau rezultatele scontate şi că Uniunea Europeană ar trebui să restabilească dialogul cu Rusia, indiferent cât de tensionate sunt relaţiile.

Ministerul ucrainean a transmis vineri că se aşteaptă ca Radev să retracteze declaraţiile, care contravin 'poziţiei oficiale a Sofiei de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional'.

După cum relatează vineri agenţia BTA, Radev a afirmat că Rusia nu poate fi un model pentru Bulgaria, dar nici nu poate fi considerată inamicul său. Există multe speculaţii cu privire la Rusia, iar Bulgaria trebuie să caute dialogul în această situaţie complicată, a adăugat el în timpul dezbaterii, pledând şi pentru restabilirea dialogului UE-Rusia.

De cealaltă parte, Gherdjikov s-a declarat surprins cât de mult s-au apropiat poziţiile sale şi ale lui Radev în ultima lună. Relaţiile cu Rusia trebuie să fie pragmatice, a spus el, arătând că 'avem un interes în a colabora cu Rusia, la fel ca şi cu orice altă ţară cu o economie aşa de mare'.

Opiniile lor sunt diferite însă cu privire la apartenenţa Peninsulei Crimeea la Ucraina sau la Rusia

În timp ce Gherdjikov consideră că peninsula aparţine Ucrainei, Radev a fost de părere că ea este acum a Rusiei şi că sancţiunile impuse Moscovei după anexare nu au produs rezultate. Acum este nevoie de abordări pragmatice, a spus preşedintele în funcţie. Rusia este un factor important pentru securitate şi lupta împotriva terorismului, iar acest lucru nu trebuie uitat, a adăugat el, potrivit BTA.

Rumen Radev, candidat la propria succesiune, s-a clasat pe primul loc în urma turului întâi, cu peste 49% din voturi, comparativ cu 24% câte a întrunit cel mai apropiat contracandidat al său, rectorul Universităţii din Sofia, Anastas Gerdjikov, susţinut de GERB.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel