Satelit franco-chinez, lansat cu succes pe orbită (Video)

S.I. Catalin / 29 oct 2018 / 08:44

China a anunţat luni lansarea reuşită a unui satelit construit pentru prima dată în colaborare cu Franţa, un dispozitiv care va permite observarea oceanelor şi prognoze mai bune pentru furtuni şi cicloane, relatează AFP.

O rachetă Longue Marche-2C a decolat la ora locală 08.43 (00.43 GMT) de la baza de lansare de la Jiuquan (nord-vest), având la bord CFOSAT (China-France Oceanography SATellite), a anunţat Administraţia de stat pentru ştiinţă, tehnologie şi industrie a apărării naţionale.

Dispozitivul de circa 650 de kilograme va avea drept misiune studierea vântului şi a valurilor de la suprafaţa mărilor 24 de ore din 24, ameliorând astfel previziunile meteorologice marine.

De asemenea, el va servi la prognozarea cu mai multă precizie a furtunilor puternice sau a cicloanelor. În plus, satelitul le va permite climatologilor să înţeleagă mai bine interacţiunile între oceane şi atmosferă, acestea jucând un rol crucial în climă.

Plasat pe orbită în jurul Terrei la o distanţă de 520 km, satelitul va avea o durată de viaţă de trei ani. Este primul astfel de dispozitiv pe care Franţa şi China îl construiesc în comun.

Conceput de agenţiile spaţiale franceză (CNES - Centrul naţional de studii spaţiale) şi chineză (CNSA - Administraţia naţională spaţială chineză), satelitul dispune de două radare: SWIM-ul francez, care va măsura direcţia şi lungimea de undă a valurilor, şi SCAT-ul chinez, care va analiza forţa şi direcţia vânturilor.

Datele vor fi colectate şi analizate de staţii terestre situate în cele două ţări.

Proiectul a fost lansat în 2007. China a subliniat anul trecut "expertiza franceză în materie de sondă de analiză a valurilor" pentru a justifica alegerea Franţei pentru această colaborare fără precedent

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy