Sancțiuni Iran. Washingtonul va îngheţa "miliarde de dolari" din activele iraniene suplimentare

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
preşedintele american, Donald Trump
preşedintele american, Donald Trump

SUA au anunţat luni sancţiuni "dure" împotriva ghidului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, şi a mai multor înalţi responsabili a Gardienilor Revoluţiei, lovind în conducerea Republicii Islamice pentru a face să crească presiunea asupra Teheranului, notează AFP.

Preşedintele american Donald Trump, care acuză Iranul că încearcă să se doteze cu arma nucleară şi că ar fi un "finanţator al terorismului", a semnat un decret care îi împiedică pe "ghidul suprem, echipa sa şi alţii care îi sunt apropiaţi să aibă acces la resurse financiare esenţiale".

Este vizat de asemenea ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, personalitate a politicii iraniene de destindere cu Occidentul, considerat un moderat şi urât de ultraconservatori.

El va fi inclus pe lista cu sancţiuni "mai târziu în această săptămână", a indicat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, anunţând totodată că Washingtonul va îngheţa "miliarde de dolari" din activele iraniene suplimentare, fără alte precizări.

Opt înalţi responsabili ai Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului, au fost de asemenea sancţionaţi, la patru zile după distrugerea unei drone americane de către o rachetă iraniană în regiunea strategică a Golfului.

Au fost ordonate atacuri cibernetice



Înainte ca natura acestor noi sancţiuni să fie precizată, Iranul afirmase că ele nu vor avea "niciun rezultat", afirmând totodată că le ia "în serios" şi le consideră drept un "act ostil, conform terorismului economic şi războiului economic lansat împotriva naţiunii noastre".

În plus faţă de aceste măsuri, Donald Trump - au afirmat sâmbătă canale media americane - a autorizat în secret atacuri cibernetice împotriva sistemelor de lansare a rachetelor şi unei reţele de spionaj iranian, ca ripostă la distrugerea dronei americane. Teheranul a afirmat că nu a suferit nicio pagubă.

Aliat al Iranului, Rusia a calificat noile sancţiuni drept "ilegale".

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat luni că îl va întâlni "în particular" pe Donald Trump pentru a evoca dosarul iranian cu ocazia summitului G20 la sfârşitul săptămânii în Japonia.

Vezi și: Trump impune noi sancțiuni Iranului. SUA răspunde după doborârea unei drone

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel