Saga sistemelor Patriot pentru Ucraina. Polonia îndulcește tonul cu Germania și spune că ar accepta Patriot germane în anumite condiții

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sistem Patriot german
Sistem Patriot german

După ce declarații anterioare ale unor oficiali polonezi, privind oferta Germaniei de a transfera complexe antirachetă Patriot în Polonia, ar putea fi interpretate drept un refuz, Varșovia îndulcește tonul față de Berlin.

Premierul Poloniei a declarat, pe 28 noiembrie, că țara sa va lua în considerare primirea acestor sisteme în cazul în care nu vor fi predate armatei ucrainene, precizând că și în Ucraina vor servi la protejarea cerului polonez.

„Desigur, vom lua în considerare o astfel de variantă, dar suntem atenți la faptul că, până la urmă, nimeni nu vrea să cumpere echipamente doar pentru a le ține în așteptare”, a răspuns premierul Mateusz Morawiecki, la întrebarea unui jurnalist.

"Prin urmare, lăsați această armă să servească în cel mai bun mod posibil – acela de a proteja cerul ucrainean. Astfel, va servi și pentru a proteja cerul polonez", a declarat Morawiecki.

Premierul speră că „se va putea organiza întregul proces, în așa fel încât, cel puțin zona de vest a Ucrainei să primească protecție prin sisteme moderne de apărare antirachetă și antiaeriană”.

 

Polonia a acceptat oferta Germaniei de a primi sisteme Patriot, dar apoi a cerut livrarea acestora către Ucraina

 

Pe 15 noiembrie, Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra teritoriului Ucrainei. Seara s-a aflat că o rachetă a căzut în satul polonez Przewoduv. În urma impactului, oameni au murit.

Pe 21 noiembrie, Germania s-a oferit să transfere sisteme de apărare antirachetă Patriot în Polonia. Inițial, guvernul polonez a acceptat oferta, dar ulterior a făcut o propunere pentru trimiterea sistemelor în Ucraina.

Ministerul german al Apărării s-a oferit să discute acest lucru cu țările membre NATO. Totodată, secretarul general al  NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că o astfel de decizie nu necesită aprobarea acestora.

Ministerul Apărării Naționale al Poloniei consideră că personalul militar ucrainean va putea învăța rapid cum să  lucreze cu sistemele Patriot.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a făcut aceste declarații înaintea summitului NATO la nivel de miniștrii de externe, de la București din perioada 29 – 30 noiembrie, în cadrul căruia vor fi discutate noile evoluții privind situația de securitate din Europa de Est și eventuale adaptări ale planului de răspuns al NATO la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel