S-a reaprins conflictul în Mediterană. Turcia acuză că F-16 ale Greciei au hărțuit o navă turcă iar un avion a lansat un proiectil antiradar

Darius Muresan / 23 feb 2021 / 17:06

Turcia a acuzat Grecia de hărţuirea cu aeronave militare de tip F-16 a unui vas de cercetare în Marea Egee, însă Atena a negat orice operaţiune de acest gen, transmite Agerpres, care citează agenția internațională Reuters.

Conform ministerului apărării de la Ankara, patru avioane militare F-16 greceşti s-au apropiat de nava Cesme iar unul dintre ele a lansat un proiectil antiradar la două mile marine de navă. Ministrul apărării, Hulusi Akar, a declarat că Turcia "a ripostat (...) conform regulilor".

Un purtător de cuvânt al Ministerului grec al Apărării a susţinut marţi că "avioanele greceşti nu au hărţuit niciodată vasul turc".

Nava Cesme a început săptămâna trecută sondaje în apele internaţionale dintre Turcia şi Grecia, ceea ce a provocat un protest din partea Atenei.

Cele două ţări, aliate în cadrul NATO, sunt angajate într-o dispută maritimă veche de decenii. Reprezentanţii lor s-au întâlnit în 25 ianuarie, pentru prima oară după cinci ani, pentru a discuta delimitarea zonelor maritime şi drepturile asupra zăcămintelor de hidrocarburi din estul Mediteranei. Părţile au convenit asupra unei noi reuniuni la Atena.

Grecia afirmă că a trimis Turciei o invitaţie la reluarea dialogului în martie, înaintea unui summit al Uniunii Europene. Partea turcă a comunicat că doreşte să continue negocierile şi să îşi amelioreze relaţiile cu UE, care susţine Grecia în disputa bilaterală. 

CITEȘTE ȘI: Turcia își duce navele și avioanele F-16 în Mediterană. Demonstrație de forță în cadrul unui amplu exercițiu militar

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy