Rutte mai are două state de convins până la șah mat. Premierul Olandei s-a declarat „optimist” că va fi noul SG al NATO

Darius Muresan |
Data publicării:
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României

Premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, și-a exprimat optimismul în legătură cu șansele sale de a deveni următorul secretar general al NATO, deși a recunoscut că încă nu a obținut sprijinul complet din partea tuturor statelor membre, potrivit agenției de presă EFE, citată de Agerpres.

Rutte a menționat că România, Slovacia și Ungaria nu și-au manifestat încă susținerea, 

Rutte, care și-a anunțat retragerea din politica olandeză în vara trecută după căderea ultimului său cabinet, a declarat în cadrul unui interviu acordat programului Nieuwsuur de la postul public NPO că este plin de speranță în legătură cu șansele sale de a conduce NATO. „Sunt optimist”, a spus el, dar a subliniat că procesul de obținere a sprijinului necesită timp și efort.

Deși Rutte a reușit recent să-l convingă pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan să-l susțină, încă nu a obținut sprijinul tuturor celor 32 de state membre. El a evidențiat importanța unor întâlniri directe pentru a convinge țările reticente. "Acest tip de pași din cadrul procesului, cum ar fi zborul pentru a se întâlni cu cineva, trebuie să se încadreze într-o abordare mai largă a întrebării: Mă vor sprijini acele țări după aceea?", a explicat Rutte.

Statele Unite se numără printre primele țări care și-au arătat susținerea pentru Rutte, dar el nu a confirmat zvonurile că Washingtonul ar face presiuni asupra Ungariei să renunțe la veto-ul său. „De asemenea, nu exclud să existe o altă conversație în paralel”, a adăugat el.

Planul lui Rutte este să aștepte pentru moment, menționând că „nu sun oamenii să le cer sprijinul”. Ungaria a reiterat că nu îl va susține pe Rutte, preferând un reprezentant din Europa de Est, cum ar fi președintele României, Klaus Iohannis, deși șansele acestuia sunt reduse din cauza sprijinului larg pentru Rutte.

Miniștrii de externe ai NATO se întâlnesc joi și vineri la Praga într-o reuniune informală pentru a pregăti summitul liderilor aliați, care va avea loc la Washington în perioada 9-11 iulie. Pe lângă sprijinul pentru Ucraina, se așteaptă ca la această întâlnire să se decidă cine îi va succeda norvegianului Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel