Rușii susțin că au dublat raza de acțiune a complexelor de coastă Bal prin utilizarea unei noi rachete

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem rusesc de rachete antinavă Bal. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia via. The Barents Observer
Sistem rusesc de rachete antinavă Bal. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia via. The Barents Observer

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 19.10.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, după testarea unei noi rachete, complexele de rachete de coastă antinavă de tip Bal vor avea o bătaie dublă, de peste 500 de kilometri. În același timp, acestea vor putea să distrugă și ținte terestre.

“În cadrul testelor efectuate la una din flotele Federației Ruse, noua rachetă destinată complexelor de coastă de tip Bal și-a confirmat bătaia maximă de peste 500 de kilometri. De asemenea, datorită noului sistem de dirijare, racheta va putea fi întrebuințată și împotriva țintelor terestre”, a menționat sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, noile posibilități ale complexelor de rachete de coastă Bal vor fi similare cu cele ale complexelor Bastion, care întrebuințează rachete de croazieră Onyks, dezvoltate de concernul NPO Mashinostroyenia.

 

În prezent sistemele Bal folosesc rachete antinavă H-35 și H-35U, cu rază de acțiune de 120 și respectiv 260 de kilometri

 

În prezent, complexele de rachete de coastă de tip Bal folosesc rachete antinavă H-35 și H-35U, cu o bătaie de 120 și respectiv 260 de kilometri. De asemenea, acestea pot utiliza rachete modernizate H-35E, cu o bătaie de până la 300 de kilometri, care pot fi dirijate cu ajutorul dronelor. În cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse, acestea sunt folosite în tandem cu complexele de rachete de coastă Bastion. În timpul operației militare din Siria, acestea din urmă au fost întrebuințate pentru lovituri împotriva țintelor terestre.

Complexul de rachete de coastă Bal poate să lanseze la o singură salvă 32 de rachete. De asemenea, din completul acestuia fac parte alte 32 de rachete, care pot fi întrebuințate după reîncărcare. Complexul este capabil să întrerupă misiunile unei grupări navale mari a adversarului convențional sau a unui detașament de nave de desant ale acestuia.

 

Complexele de rachete de coastă Bal, introdus în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse în anul 2008

 

Comentariul autorului: Complexul de rachete de coastă de tip Bal a fost introdus în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse în anul 2008. În compunerea unui complex de acest tip se află un punct de comandă de conducere și comunicații, precum și până la patru instalații de lansare. Fiecare instalație de lansare dispune de opt rachete, amplasate în containere speciale. De asemenea, complexul dispune și de patru mașini de transport și reîncărcare, fiecare cu opt rachete, destinate pentru formarea celei de-a doua salve.

Complexul este amplasat pe șasiu MZKT-7930 cu mobilitate mare, fapt ce îi permite să ocupe poziții de tragere pe porțiuni de litoral neamenajat.

Probabil noua rachetă destinată complexului de tip Bal a fost testată în cadrul Flotei de Nord.

Introducerea acesteia în dotarea Forțelor Armate va afecta situația de securitate, inclusiv în Regiunea Mării Negre, unde Federația Rusă dispune de trei divizioane de rachete de acest tip. Două dintre acestea sunt dislocate pe litoralul Mării Negre, la Sevastopol și Anapa, iar al treilea pe litoralul Mării Caspice, în Republica Daghestan.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel