Rușii susțin că au distrus ultima navă de luptă a Ucrainei, respectiv nava de desant Oleg Olefirenko

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a anunțat, pe 31.05.2023, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au distrus ultima navă de luptă ucraineană, Yuri Olefirenko, aflată în portul Odesa.

 

,,Pe 29 mai, în urma unui atac cu arme de înaltă precizie al Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse asupra locului de dislocare a navelor militare din portul Odesa, a fost distrusă ultima navă de luptă aparținând Forțelor Navale ale Ucrainei, respectiv nava medie de desant Yuri Olefirenko”, a precizat Konașenkov, citat de agențiile de presă Interfax și Tass.

Înaintea începerii operației militare speciale, în compunerea Forțelor Navale ale Ucrainei se aflau aproximativ 25 de nave de luptă, între care cinci vedete de patrulare și șase vedete purtătoare de artilerie.

De asemenea, Marina ucraineană dispunea de vedeta antidiversiune Gola Pristan și vedeta de desant Svatovo.

Când au încercat să asalteze Insula Șerpilor, pe 09 mai 2022, trei vedete blindate de desant-asalt de tip Centaur au fost scufundate de către militarii ruși, fiecare dintre acestea putând ambarca un pluton de infanteriști marini.

În compunerea Marinei ucrainene se aflau și nouă vedete blindate, dintre care una, Ackerman, conform jurnalului Rossiyskaya Gazeta, a fost abandonată de echipaj în portul Berdyansk. Corveta Vinnitsa și nava medie de desant Yury Olefirenko au fost scufundate de către forțele ruse.

Comentariul autorului: Surse rusești de pe rețelele de socializare susțin faptul că, după lovitura primită din aer, la bordul navei de desant Yuri Olefirenko, a explodat și muniția aflată în cală, ceea ce a dus la un incendiu și la moartea unui număr mare de marinari ucraineni. Ulterior, nava s-a scufundat imediat.

Înainte de a ajunge la Odesa (iunie 2022), Yuri Olefirenko a desfășurat activități în estuarul Nipru-Bug și a lovit împrejurimile orașului Herson cu lansatoare multiple de rachete Grad. Nava de desant a fost adusă în portul Yuzhny și apoi la Odesa din cauza “stării morale și psihologice scăzute” a echipajului, care a refuzat să patruleze estuarul Nistrului.

În cursul anului trecut, mai multe surse anunțaseră inundarea navei de desant Yury Olefirenko în zona Kinburn Spit, dar aceasta a scăpat cu pagube minore.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel