Rușii spun că și-au acoperit pierderile suferite în Ucraina: Noi avioane de vânătoare Su-35S au fost livrate Forțelor Aerocosmice

Ionel Copcea |
Data publicării:
Avioane de tip Su-35. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Avioane de tip Su-35. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă, parte a corporației de stat Rostec, a anunțat că, pe 24.10.2023, Întreprinderea de aviație Y.A. Gagarin din Komsomolsk pe Amur a produs și a livrat Ministerului Apărării un nou lot de avioane de vânătoare multirol de tip Su-35S.

Noile aeronave au parcurs întregul ciclu de teste la sol și de zbor, în diverse regimuri de lucru, și au decolat de pe aerodromul întreprinderii producătoare, zburând către locul de dislocare permanentă.

Pentru prima dată, partea rusă nu a prezentat niciun fel de materiale foto și video despre avioanele transferate Forțelor Aerocosmice.

“Producătorii noștri de avioane au obținut rate bune de producție și au livrat avioanele de luptă către Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse în timp util. Aceasta nu va fi ultima livrare de complexe aviatice din acest an. Su-35S este unul dintre principalele avioane de vânătoare din serviciul armatei ruse și se bucură de un succes binemeritat. Acest tip de aeronavă super-manevrabilă poate îndeplini o gamă largă de misiuni și are capacitatea de a folosi întreaga paletă de arme de aviație existentă și de perspectivă”, a declarat Vladimir Artyakov, prim-adjunct al directorului general al corporației de stat Rostec.

Comentariul autorului: Noul lot de avioane de vânătoare Su-35S primit de Ministerul rus al Apărării de la Întreprinderea de aviație din Komsomolsk pe Amur este al patrulea furnizat în acest an.

Anterior, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au primit deja trei loturi de avioane de acest tip, pe 23 iunie, 13 iulie și 28 septembrie. Nu se cunoaște numărul exact de aeronave livrate de întreprinderea producătoare, iar însemnele de pe acestea, respectiv numerele de bord laterale și numerele de înregistrare de pe coada aeronavelor au fost retușate în materialele foto și video distribuite oficial. Cu toate acestea, s-a putut observa faptul că numerele de bord ale primelor două loturi de avioane Su-35S erau de culoare albastră.

În anul 2022, Întreprinderea de aviație Y.A. Gagarin din Komsomolsk pe Amur a transferat Forțelor Aerocosmice șapte avioane de vânătoare Su-35S: trei în septembrie și patru în decembrie.

Avioanele furnizate acum beneficiarului au fost produse în cadrul celui de-al patrulea contract încheiat între Ministerul rus al Apărării și OAK în anul 2021 pentru 24 de aeronave, care vor fi livrate până în 2024. Primele patru avioane din acest contract au fost transferate Forțelor Aerocosmice în luna decembrie 2022, având numerele de bord 04, 05, 06 și 07 albastre. Probabil că, în total, în anul 2023 vor fi livrate până la 12 avioane Su-35S.

În cadrul celor trei contracte anterioare, încheiate în 2009, 2015 și 2020, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au primit 104 avioane Su-35S, din 2012 și până în 2022. Ținând cont și de cele patru avioane de acest tip livrate în decembrie 2022 în cadrul noului contract, rezultă că, la începutul anului 2023, armata rusă dispunea de 108 aeronave Su-35S.

Trebuie precizat faptul că avionul Su-35S s-a impus ca principalul avion de vânătoare rusesc întrebuințat în cadrul conflictului din Ucraina, piloții ucraineni recunoscând faptul că nu dispun de mijloacele necesare pentru a lupta cu acesta.

Cu toate că a fost folosit cel mai des în acțiunile de luptă din spațiul aerian al Ucrainei, acest tip de aeronavă a suferit cele mai puține pierderi. Astfel, au fost doborâte numai trei sau patru aeronave, din care unul sau două în urma unor incidente de tip “friendly fire”.

Sursa: bmpd.livejournal.com.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel