Rușii și-au decorat fregata Amiral Makarov, cea mai valoroasă navă din Marea Neagră după scufundarea Moskva. Makarov e acum fregată „de gardă”

Ionel Copcea |
Data publicării:
fregata rusa Amiral Makarov
fregata rusa Amiral Makarov

Presa rusă informează cpe 03.12.2023, că, în baza unui decret semnat de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, fregata Amiral Makarov, Proiect 11356R, a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a primit titlul onorific “de gardă”.

“Decretul privind acordarea unui titlu onorific fregatei Amiral Makarov” a fost publicat pe site-ul oficial al Administrației prezidențiale în seara zilei de vineri (01 decembrie). În document se arată că titlul onorific a fost acordat fregatei Amiral Makarov “pentru eroismul în masă, curajul și statornicia arătate de echipajul navei în timpul operațiunilor de luptă pentru protejarea Patriei și a intereselor statului în conflictele armate”.

“Se atribuie numele onorific de gardă fregatei Amiral Makarov, care de acum înainte se va numi fregata de gardă Amiral Makarov”, se arată în decret.

Anterior, în cadrul FRMN, doar crucișătorul purtător de rachete Moscova, care era nava amiral a flotei, deținea titlul onorific “de gardă”. Anul trecut, crucișătorul a fost avariat și s-a scufundat în urma unui atac cu rachete al Forțelor Armate ucrainene. În luna mai 2022, au apărut informații potrivit cărora fregata Amiral Makarov va deveni noua navă amiral a FRMN.

Fregata Amiral Makarov, a cărui construcție a fost începută pe 29 februarie 2012 și a fost lansată la apă pe 02 septembrie 2015, a fost introdusă în dotarea FRMN pe 27 decembrie 2017. Denumită în cinstea comandantului (naval) și omului de știință rus, viceamiral Stepan Osipovichi Makarov, nava este a doua din producția de serie a fregatelor Proiect 11356R, după nava principală Amiral Grigorovici (care a dat și numele clasei) și prima navă din serie Amiral Essen. Toate cele trei nave de acest tip sunt incluse în compunerea FRMN.

Fregata are un deplasament de 4.000 de tone, o viteză de 30 de noduri și o autonomie de 30 de zile. Armamentul principal este reprezentat de complexul de rachete de croazieră Kalibr-NK, sistemul de rachete antiaeriene Shtil-1, o instalație de artilerie A-190, cu calibrul de 100 de milimetri, artilerie antiaeriană, lansatoare de rachete portabile și torpile. La bordul acesteia poate fi amplasat un elicopter de tip Ka-27 sau Ka-31.

Echipajul fregatei este format din 200 de persoane.

 

Despre fregata decorată Amiral Makarov. „De gardă” Amiral Makarov

 

2. Fregata ru... (fregata_amiral_makarov_13576800.jpg)

Fregata rusă Amiral Makarov

Comentariul autorului: Fregata Amiral Makarov, care este comandată de căpitan rang III Denis Kudashkin, face parte din compunerea Diviziei 30 Nave de Suprafață aparținând Bazei Navale Crimeea - Sevastopol a FRMN. În structura diviziei se află toate cele trei fregate Proiect 11356R, alături de vechile nave de patrulare Ladny și Pytlivy, precum și de corveta modernă Merkury.

Fregatele Proiect 11356R sunt concepute pentru a desfășura operațiuni de luptă în zone maritime și oceanice, în mod independent sau ca parte a grupărilor navale.

Capabilitățile navei îi permit să caute și să distrugă submarinele inamicului, să asigure apărarea antinavă, antiaeriană și antisubmarin a navelor pe mare, să sprijine operațiunile de luptă ale Forțelor Terestre și să asigure debarcarea forțelor de desant maritim.

Proiectul navelor de acest tip a fost realizat de Biroul de proiectare nordic, pe baza navelor de patrulare a frontierei din cadrul Proiectului 11351 și a fost destinat inițial unui client străin, respectiv Forțele Navale ale Indiei. În cadrul

Șantierelor navale din Sankt Petersburg și Kaliningrad, în perioada 1999-2013, au fost produse șase fregate
pentru Marina indiană.

Navele destinate Forțelor Navale ale Federației Ruse au fost create pentru a acelera modernizarea înzestrării flotei, ca urmare a întârzierii implementării Proiectului 22350. Deși în prima fază, în anul 2010, au fost comandate trei fregate Proiect 11356R pentru FRMN, în vara anului 2011 s-a știut că Șantierul naval Yantar din Sankt
Petersburg va construi un total de șase nave de acest tip.

 

Probleme pentru fregate după invadarea Ucrianei

 

În urma conflictului din Ucraina din 2014, partea ucraineană a refuzat să mai asigure sistemele de propulsie pentru fregatele Proiect 11356R și nu au mai fost finalizate decât primele trei nave, care se aflau deja în stadii avansate de producție.

Ulterior, partea rusă a convenit cu India să finalizeze pentru Marina indiană fregatele patru și cinci, care au primit denumirile Tushil și Tamala și pentru care Ucraina a acceptat să furnizeze turbinele pe gaz necesare.

Cea de-a șasea navă, Amiral Kornilov, nu a mai fost lansată în producție și nu se mai știe nimic despre soarta acesteia.

Trebuie precizat faptul că fregatele proiect 11356R au fost implicate în mod activ în conflictele din Siria și Ucraina, lansând rachete de croazieră Kalibr (3M14) asupra unor ținte terestre din cele două state din acvatoriile Mării Mediterane și Mării Negre.

În prezent, fregatele Amiral Essen și Amiral Makarov se află în Marea Neagră, iar cea de-a treia navă de acest tip, fregata Amiral Grigorovici, conduce Gruparea navală operativă a Forțelor navale ale Federației Ruse din estul Mării Mediterane.

Pe 29.11.2023, una dintre cele două fregate aflate în zona Mării Negre a executat un atac asupra unor obiective aparținând infrastructurii militare a Ucrainei, lansând o salvă formată din patru rachete de croazieră Kalibr.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel