Rușii modernizează sistemele de război electronic Khibiny de pe avioanele Su-34, în baza lecțiilor învățate în Ucraina

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 23.05.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că sistemul de război electronic de aviație de tip Khibiny destinat bombardierului de front Su-34 va fi modernizat pe baza rezultatelor întrebuințării aeronavei în acțiunile militare din Ucraina.

,,Complexul de bord de contramăsuri electronice Khibiny va fi îmbunătățit în sensul automatizării activității acestuia. În versiunea modernizată, rolul pilotului în operarea complexului va fi minim”, a precizat sursa.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a dat publicității mai multe materiale video cu întrebuințarea bombardierelor Su-34 în acțiunile de luptă de pe teritoriul Ucrainei. Loviturile executate de acestea au vizat, în special, fortificațiile subterane și depozitele de armament și muniții ale armatei ucrainene.

Khibiny este un complex de aviație de contramăsuri electronice. Aeronava cu complexul Khibiny la bord devine invizibilă pentru adversar. Datorită câmpului electromagnetic de protecție din jurul aeronavei, rachetele dirijate ale adversarului își pierd ținta. Complexul este capabil să ajute la dirijarea armelor aeronavei, crearea unei situații radioelectronice false și la străpungerea apărării antiaeriene eșalonate a adversarului.

Comentariul autorului: Complexul de război electronic Khibiny (Produs L-175) a fost dezvoltat de Institutul de cercetări științifice radiotehnice din Kaluga. Acesta are mai multe versiuni (Khibiny-10V, Khibiny-M și Khibiny-U) destinate avioanelor Su-34, Su-35S și Su-30SM.

Echipamentele complexului Khibiny-10V instalate în prezent pe bombardierele de front Su-34 sunt amplasate în două containere aflate la extremitățile aripilor.

În ceea ce privește participarea bombardierelor Su-34 la operația militară specială din Ucraina trebuie spus faptul că din cele aproximativ 116 avioane de acest tip aflate în dotarea Forțelor Aerocosmice ale Rusiei au fost pierdute nouă aeronave. Această cifră este foarte mare, în comparație, de exemplu, cu avioanele de vânătoare Su-35S, în cazul cărora a fost doborât un singur aparat.

După câte se pare, în ultima perioadă, rușii și-au corectat erorile săvârșite la începutul operației din Ucraina, iar Forțele Aerocosmice nu au mai înregistrat pierderi semnificative în ultima perioadă. Între altele, acest lucru se datorează și faptului că Ucraina și-a pierdut majoritatea mijloacelor de apărare antiaeriană de tip S-300 și Buk. În pofida faptului că militarii ucraineni dețin o multitudine de lansatoare de rachete portabile de proveniență occidentală, acestea au rază scurtă de acțiune, iar dacă aeronavele zboară la o altitudine de câteva mii de metri nu pot fi lovite de la sol.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel