Rușii modernizează avioanele AWACS de tip A-50U, în baza lecțiilor învățate în conflictul din Ucraina

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 14.12.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că avioanele de avertizare și control (AWACS) cu rază lungă de acțiune de tip A-50U vor fi modernizate în urma întrebuințării în operația militară specială din Ucraina.

“Avioanele A-50U sunt folosite în mod activ pentru îndeplinirea de misiuni în cadrul operației militare speciale (invazia neprovocată a Rusiei din Ucraina n.r.). Pe baza rezultatelor obținute în utilizarea acestora, Ministerul rus al Apărării a dispus modernizarea lor în continuare”, a declarat sursa.

Aeronava A-50U este o versiune modernizată a avionului A-50 produs de concernul Vega (parte a holdingului Roselektronika al corporației de stat Rostec) și Întreprinderea de  aviație G.M. Beriev (parte a Corporației întrunite constructoare de avioane). Aceasta este destinată pentru detectarea, urmărirea și stabilirea apartenenței țintelor aeriene, terestre și maritime. Avionul transmite informații despre acestea către punctele de comandă, dirijează avioanele de vânătoare către țintele aeriene și aeronavele aviației de front către țintele terestre și maritime.

În anul 2021, directorul general al concernului Vega, Vyacheslav Mikheev, a declarat că trupele rusești dispun de șapte avioane A-50U.

Comentariul autorului: Avionul AWACS de tip A-50 a fost proiectat și construit pe baza aeronavei grele de transport Il-76MD. Primul avion modernizat A-50U a fost introdus în dotarea Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse în anul 2011.

Aeronavele modernizate sunt capabile să descopere ținte la distanțe cuprinse între 300 și 650 de kilometri și să urmărească simultan până la 300 de ținte diferite, direcționând avioanele de luptă către acestea.

În anul 2017, reprezentanții ruși au anunțat începerea testelor unui nou complex aerian de tip AWACS, respectiv A-100 Premier, care a fost dezvoltat pe baza aeronavelor militare de transport Il-76MD-90A. Până în prezent, lucrările la noul avion nu au fost încă finalizate. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel