Rușii intenționează să folosească navele capturate în Ucraina pentru paza porturilor Mariupol și Bediansk

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 30.05.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță, că fostele vedete blindate ucrainene, care au fost capturate în timpul operației militare speciale, vor fi folosite pentru paza porturilor Mariupol și Berdiansk de la Marea Azov, după  restabilirea capabilităților tehnice.

,,Există mai multe vedete blindate, care au fost capturate de militarii ruși. În prezent, se decide soarta acestora. Una dintre opțiuni constă în faptul ca, după restabilirea capabilităților tehnice, acestea să fie întrebuințate pentru paza și apărarea apelor porturilor Mariupol și Berdiansk”, a menționat sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, deocamdată, nu a fost luată o decizie finală în ceea ce privește destinatarul acestor nave, adică unitățile navale aparținând Serviciului de Frontieră al FSB sau Flota rusă din Marea Neagră (FRMN). Sursa a remarcat faptul că acum se stabilesc probleme legate de interoperabilitate, de realizarea comunicațiilor dintre navele capturate și alte structuri de forță ale Rusiei, precum și de aprovizionare a acestora cu muniții.

Înaintea începerii operației militare speciale a Rusiei, Forțele Navale ale Ucrainea dispuneau de aproximativ 25de unități de luptă, inclusiv cinci vedete de patrulare: Priluki (U153, Proiect 206MR, clasa Vikhr), P170 Skadovsk (Proiect 1400M, clasa Grif), P171 AK-03, precum și P191 Starobilsk (clasa Island) și P192 Sumi (clasa Island), primite din SUA în 2019 și 2021.

De asemenea, dispuneau de șase vedete purtătoare de artilerie: Rovno (U172, Proiect 363U), P173 AK-02, P175 Berdiansk, P176 Nokopol, P178 Lubny și P180 Kostopol. În plus, în compunerea Forțelor Navale se aflau vedeta antidiversiune U241 Gola Pristan (Proiect P1415, clasa Flamingo) și vedeta de desant L434 Svatovo (Proiect 1176, clasa Akula).

Pe 09 mai 2022, când partea ucraineană a atacat Insula Șerpilor, au fost scufundate trei vedete blindate de desant-asalt Proiect 58181, clasa Kentavr, care puteau ambarca fiecare câte un pluton de infanterie marină.

De asemenea, Marina ucraineană a mai dispus de până la nouă vedete blindate Proiect 58150/58155, clasa Gyurza/Gyurza-M. Una dintre acestea, Akkerman, a fost părăsită de către echipaj în portul Berdiansk.

Comentariul autorului: Flota din Marea Azov aparținând Forțelor Navale ucrainene a fost capturată de militarii ruși, după ce aceștia au preluat controlul localității Berdiansk. Aici se afla Baza Navală Est, care a fost formată conform noii Doctrine maritime de apărare a Ucrainei. Soldații și ofițerii ucraineni au părăsit instalațiile navale fără luptă, plecând din bază înainte de sosirea armatei ruse.

Navele capturate de militarii ruși în portul Berdiansk au fost transferate ulterior la baza navală din Novorossiysk.

Flota rusă din Marea Neagră a informat, pe 25.05.2022, pe contul său de Telegram, că vedeta blindată Akkerman a fost introdusă în dotarea flotei, având numărul de bord 201.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel