Rușii inaugurează cu mare pompă încă două submarine nucleare strategice. Vladimir Putin a participat personal la ceremonia de arborare a drapelelor de luptă pe acestea

Ionel Copcea |
Data publicării:

Președintele rus, Vladimir Putin, a efectuat, pe 11.12.2023, o vizită de lucru în Regiunea Arkhanghelsk. Între altele, șeful statului rus a participat, la Șantierul naval Sevmash din Severodvinsk, la ceremonia de arborare a drapelelor de luptă pe submarinele nucleare strategice ''Împăratul Alexandru al III-lea'' și ''Krasnoyarsk''. De asemenea, a inspectat fregata Amiral Kasatonov, care a fost adaptată pentru întrebuințarea noilor rachete hipersonice Zircon.

La ceremonia de introducere în dotarea Forțelor Navale a celor două submarine, Vladimir Putin a declarat că puterea maritimă a Federației Ruse va continua să se consolideze.

,,Activitatea de creștere a puterii navale a Federației Ruse va continua cu siguranță. În anii următori, în cadrul programului de stat pentru înzestrare, vor fi lansate și transferate Marinei ruse încă trei submarine nucleare strategice purtătoare de rachete balistice intercontinentale din clasa Borey-A, a declarat Vladimir Putin, citat de agenția de presă Tass.

Președintele i-a felicitat pe marinarii și constructorii de nave de la Sevmash “pentru marele și importantul eveniment de astăzi”, a mulțumit personalului șantierului pentru profesionalismul și dedicarea lui și le-a dorit echipajelor noilor submarine “un serviciu de succes în interesul poporului și statului rus”.

În timpul vizitei la bordul fregatei Amiral Kasatonov a Flotei ruse de Nord, Vladimir Putin a fost întâmpinat de comandantul navei, căpitan rang I Alexei Ryaboshtan, care l-a informat că, în luna noiembrie 2023, s-a încheiat procesul de modernizare a fregatei Proiect 22350 pentru dotarea cu rachete hipersonice Zircon. Potrivit precizărilor acestuia, patru rachete de acest tip au fost instalate la bordul navei.

,,Am finalizat modernizarea fregatei pentru trecerea la rachetele Zircon, în luna noiembrie a acestui an. Practic au trecut numai 10 zile de la încheierea acestui proces. Patru celule au fost încărcate cu noile rachete hipersonice. Până acum nu au fost executate lansări de luptă cu acestea, dar suntem pregătiți să ne îndeplinim misiunile încredințate”, a menționat Ryaboshtan, răspunzând la o întrebare a președintelui despre testarea rachetelor Zircon.

Submarinul nuclear purtător de rachete balistice (SSBN) Împăratul Alexandru al III-lea este al treilea submarin din producția de serie a Proiectului modernizat 955A (clasa Borey-A). Acesta aparține celei de-a patra generații de submarine cu propulsie nucleară. Construcția submarinului a început pe 18 decembrie 2015, iar lansarea la apă s-a produs pe 29 decembrie 2022. Submarinul este dotat cu complexe moderne de rachete și torpile, precum și cu echipamente avansate de navigație, radiotehnice și hidroacustice. Acesta dispune de o manevrabilitate ridicată și are o amprentă acustică redusă, fapt ce îngreunează detectarea lui de către inamic.

Submarinul nuclear purtător de rachete de croazieră (SSGN) Krasnoyarsk este al doilea submarin multifuncțional din producția de serie a clasei Yasen-M.  De asemenea, acesta face parte din cea de-a patra generație de submarine cu propulsie nucleară. Construcția submarinului a început pe 27 iulie 2014, iar lansarea la apă s-a produs pe 30 iulie 2021. Submarinul are caracteristici arhitecturale fundamental noi. În special, au fost îmbunătățite dotările radio-electronice, iar echipamentele și materialele de la bord au fost modernizate.

Fregata Amiral Kasatonov este a doua fregată Proiect 22350. Construcția acesteia a început pe 26 noiembrie 2009, iar lansarea la apă a avut loc pe 12 decembrie 2014. Nava a fost introdusă în dotarea Flotei de Nord pe 21 iulie 2020.

Comentariul autorului: Probabil că, activitățile desfășurate astăzi de președintele rus, Vladimir Putin, în Regiunea Arkhanghelsk au un puternic caracter demonstrativ. Acestea vizează afișarea forței militare a statului rus, în contextul desfășurării conflictului din Ucraina și a încercărilor de izolare a Federației Ruse la nivel internațional.

De asemenea, acestea marchează intrarea actualului președinte rus în campania electorală pentru alegerile programate în luna martie 2024. Cu numai câteva zile în urmă, Vladimir Putin și-a confirmat intenția de a participa la scrutinul din 15-17 martie anul viitor.

Trebuie precizat faptul că, din punct de vedere militar, introducerea în dotarea Flotei ruse din Oceanul Pacific a celor două submarine nucleare strategice din clasele Borey-A și Yasen-M, precum și dotarea fregatei Amiral Kasatonov a Flotei de Nord cu rachete hipersonice Zircon reprezintă un mare pas înainte al Marinei militare a Federației Ruse. Noile mijloace navale pot fi considerate printre cele mai importante realizări ale constructorilor de nave ruși din deceniul trecut. Acestea se vor constitui într-o importantă amenințare la adresa statelor membre NATO în general și a Statelor Unite în special.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel