Rușii folosesc un avion de cercetare radioelectronică Tu-214R, recent reparat, pentru a găsi facilități militare ucrainene

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Tu-214R
Tu-214R

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 24.09.2022, citând o sursă proprie, că armata rusă a întrebuințat un avion de cercetare de tip Tu-214R pentru descoperirea unor facilități militare în Ucraina.

Pentru detectarea instalațiilor militare, a fost folosit unul dintre cele două aeronave Tu-214R dotate cu sisteme de cercetare optică și radiotehnică aflate în serviciul armatei ruse. Aeronava a fost întrebuințată după reparațiile curente la care a fost supusă.

“Acest avion este capabil să detecteze și să transmită prompt către punctele de comandă de la sol coordonatele și tipurile de instalații militare de diferite clase, inclusiv stații radar, posturi de conducere, centre de comunicații, coloane de echipamente militare și altele”, a declarat sursa agenției.

 

Tu-214R, creat pe baza aeronavei civile Tu-214

 

Tu-214R a fost creat pe baza aeronavei civile Tu-214, produsă de Întreprinderea de aviație V.I. Gorbunov din Kazan. Avionul este echipat cu stații radar laterale și omnidirecționale, cu un sistem optoelectronic de înaltă rezoluție, precum și cu sisteme de cercetare de radiolocație (detectarea și localizarea  radarelor active în zona cercetată). 

Comentariul autorului: Zborul aeronavei Tu-214R a fost confirmat și de sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram. Acesta a fost efectuat pe 22 septembrie de către aeronava cu numărul de înregistrare RF-64514, care a evoluat la o altitudine de aproximativ 10.000 de metri, într-un raion situat la nord de Kazan. 

Ținând cont de zona în care a fost efectuat zborul, se poate aprecia că acesta a vizat mai mult testarea și calibrarea aparaturii decât cercetarea teritoriului ucrainean.

Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse dispun de două aeronave de cercetare radioelectronică de tip Tu-214R (RF-64511 și RF-64514). Acestea au fost dezvoltate la începutul anilor 2000, pentru înlocuirea avioanelor Il-20. Noile aeronave de cercetare radioelectronică se află în exploatare experimentală începând din anul 2012, fiind dislocate în Siria în mai multe rânduri.   

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel