Rușii au transformat UAV-urile de cercetare Orlan-10 în drone de atac împotriva blindatelor ucrainene

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă rusească Orlan 10
Dronă rusească Orlan 10

Canalul rusesc de televiziune Zvezda a informat, pe 13.05.2022, că Forțele Armate ale Federației Ruse au început să întrebuințeze complexul Orlan-10 pentru executarea de atacuri cu bombe explozive cu fragmentație împotriva tehnicii blindate ucrainene.

“În timpul operației militare speciale din Ucraina, militarii ruși au folosit pentru prima dată cea mai recentă modificare a dronei, care acum poate executa lovituri de înaltă precizie la sol și poate distruge forța vie și echipamentele adversarului. Operatorii UAV-urilor găsesc ținta și lansează asupra acesteia muniție cu fragmentație puternic explozivă de la o altitudine de doi kilometri”, au relatat reporterii postului TV Zvezda.

 

Proiectilele sunt amplasate în containere închise suspendate sub aripile dronei

 

Proiectilele sunt amplasate în containere închise suspendate sub aripile dronei, care are o rază de acțiune de 110 kilometri. Încărcarea completă a dronei se poate face cu patru proiectile, care sunt capabile să lovească vehicule, aruncătoare de mine sau forța vie a adversarului. Până acum, noua modificare a dronei Orlan-10 a distrus numai vehicule blindate ușoare aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei, declară sursa rusă.

Orlan-10 este o dronă rusească multifuncțională. Aceasta este destinată pentru executarea cercetării de la distanță, monitorizarea suprafețelor terestre și maritime, descoperirea țintelor pe timp de zi și de noapte, inclusiv în condiții meteorologice dificile. De asemenea, producătorul susține că drona este capabilă să descopere inclusiv stațiile de bază GSM și să identifice rețelele de telefonie mobilă.

Comentariul autorului: Drona rusească de tip Orlan-10 prezintă mai multe avantaje, care ar putea să o transforme într-un mijloc eficient de atac.

 

Despre dronele rusești Orlan-10

 

În primul rând, aceasta are o dimensiune compactă și, datorită unei catapulte pliabile, poate fi lansată de aproape oriunde. Lungimea UAV-ului este de numai 1,8 metri, iar anvergura aripilor de 3,1 metri. Greutatea Orlan-10 fără sarcină utilă este de 12,5 kilograme, iar greutatea maximă la decolare de 18 kilograme.

Drona este capabilă să accelereze până la 150 de kilometri pe oră și să acopere o distanță de 120 de kilometri atunci când este controlată de o stație de la sol, precum și până la 600 de kilometri în mod autonom. Altitudinea maximă de zbor a dronei Orlan ajunge al cinci kilometri, iar timpul continuu de zbor este de aproximativ 16 ore.

Drona Orlan-10 nu este pretențioasă în ceea ce privește transportul și poate fi transferată rapid în orice poziție. Aceasta este în exploatare în cadrul armatei ruse începând din anul 2010, suferind mai multe valuri de modernizare.

Potrivit surselor publice, în prezent, armata rusă dispune de aproximativ 1.000 - 1.500 de drone de tip Orlan-10. Acestea sunt cele mai răspândite drone rusești, fiind întrebuințate atât de Forțele Aerocosmice, cât și de Forțele Navale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel