Rușii au lovit din nou ținte ucrainene de la Harkiv la Lviv. Au fost vizate mai multe obiective energetice de pe întreg teritoriul Ucrainei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Tu-95 / Video Ministerul rus al apărării - captură de ecran
Tu-95 / Video Ministerul rus al apărării - captură de ecran

În cursul nopții de 29.03.2024, Forțele Armate ale Federației Ruse au efectuat noi lovituri aeriene asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei. Atacul a fost unul combinat, fiind întrebuințate mai întâi drone de atac de tip Geran, apoi rachete de diferite tipuri. O primă serie de explozii au avut loc în Regiunile Kiev și Cherkasî. Potrivit surselor rusești, încă un lansator de rachete antiaeriene ar fi fost distrus lângă Kiev. Acestea au raportat utilizarea rachetelor de croazieră lansate de bombardiere strategice Tu-95MS.

 

În dimineața de vineri, 29 martie, Rusia a lansat 99 de rachete și drone, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 84 de ținte.

Trupele ruse au vizat și obiective energetice sau aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei. În regiunea Dnipropetrovsk, la Kamianske (fost Dniprodzerjînsk) și la Pavlohrad au fost înregistrate lovituri asupra unor spații de cazare a personalului, baze de antrenament și depozite de muniții și echipamente militare. Prin cele două orașe se desfășoară și tranzit de mărfuri și personal către linia frontului.

În același timp, a fost lovită și una dintre întreprinderile din Dnipr (fost Dnipropetrovsk), care făcea parte din complexul militar-industrial al Ucrainei. Ulterior s-a anunțat că furnizarea energiei electrice s-a oprit în mai multe zone din regiune, ceea ce poate indica noi atacuri asupra instalațiilor energetice.

O serie de lovituri au fost efectuate și asupra unei ținte din localitatea Chuhuiv din regiunea Harkiv, unde a fost semnalată activitatea rezervelor ucrainene în ultimele zile.

Explozii au avut loc și în alte zone aflate sub controlul oficialilor de la Kiev. În special, o mare unitate logistică a Forțelor Armate din localitatea Korosten din regiunea Jîtomîr a fost atacată. Fluxuri de mărfuri militare din Polonia au trecut anterior prin aceasta către Kiev.

Încă o dată, o lovitură puternică a fost aplicată și în vestul Ucrainei, asupra unei unități din orașul Stryi (Regiunea Lviv). Cu câteva zile mai devreme, sosirea unei rachete a provocat o detonare puternică în zona acestui oraș.

Dimineața, au fost continuate loviturile combinate asupra Ucrainei, inclusiv cu utilizarea rachetelor hipersonice de tip Kinzhal. Exploziile au fost înregistrate în obiective din Regiunile Ivano-Frankovsk și Cerkasy. Ca urmare a atacurilor rusești, au fost semnalate mai multe pene de curent, în special în regiunile Ivano-Frankivsk și Lviv.

Potrivit unor surse ucrainene, mai multe explozii au fost semnalate în zonele centralelor hidroelectrice Kaniv și Kremenciuk din Regiunile Cerkasî și Kirovohrad. Deteriorarea acestora va aduce probleme energetice suplimentare pentru regimul de la Kiev.

Comentariul autorului: Potrivit postărilor de pe rețelele de socializare, atacul din această noapte al trupelor ruse s-a bazat din nou pe bombardierele strategice de tip Tu-95MS, precum și pe avioanele de vânătoare MiG-31K, dotate cu rachete hipersonice Kinzhal.

Decolarea aeronavelor Tu-95MS a fost semnalată de pe aerodromurile Olenya (Regiunea Murmansk) și Engels (Regiunea Saratov). Avioanele MiG-31K au decolat de pe aerodromul Savasleyka din Regiunea Nijni Novgorod.

Ca urmare, se poate aprecia că rachetele principale întrebuințate de militarii ruși au fost din nou rachetele de croazieră Kh-101/Kh-555 și rachetele hipersonice Kinzhal.

Este interesant de remarcat faptul că, pe timpul atacurilor rusești din ultimele luni, nu au mai fost folosite rachetele de croazieră cu bazare navală de tip Kalibr, lansate din Marea Neagră și din Marea Caspică. Probabil că inactivitatea navelor de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră, care stau mai mult în porturi din cauza amenințării dronelor maritime ucrainene, nu este un motiv justificat pentru acest lucru.

După cum se știe, navele rusești au mai lansat atacuri cu rachete de croazieră Kalibr direct din bazele de dislocare permanentă, fără să fie nevoie de ieșirea lor pe mare. În același timp, Rusia dispune în Marea Neagră de cel puțin patru submarine capabile să lanseze rachete de acest tip, fără să poată fi lovite de dronele maritime de suprafață ale Ucrainei. De asemenea, partea rusă are în Marea Caspică alte patru platforme purtătoare de rachete Kalibr, care au mai lovit în trecut ținte de pe teritoriul Ucrainei.

Astfel, este posibil ca reprezentanții ruși să aibă în vedere o altă strategie în ceea ce privește rachetele de croazieră cu bazare maritimă. Nu este exclus ca acestea să fie economisite în vederea creării unor stocuri necesare pentru ofensiva de amploare a armatei ruse, care se pare că va fi declanșată la sfârșitul primăverii și începutul verii, respectiv în lunile mai și iunie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel