Rușii au testat o nouă armă ”fără egal”: Racheta balistică intercontinentală lansată recent a început să facă viraje non-balistice

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 12.04.2024, Trupele de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) au lansat o rachetă balistică intercontinentală din poligonul Kapustin Yar (Regiunea Astrakhan).

“Lansarea a fost efectuată ca parte a testelor de stat pentru sisteme de rachete de perspectivă, precum și a confirmării stabilității rachetelor aflate în serviciul de luptă”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.

După cum au precizat reprezentanții militari ruși, lansarea rachetei balistice intercontinentale a fost efectuată de un echipaj de luptă din cadrul RVSN, care a folosit o instalație de lansare mobilă. (VIDEO)

“Rezultatele obținute confirmă fiabilitatea ridicată a rachetelor rusești pentru asigurarea securității strategice a Federației Ruse. Obiectivele lansării au fost îndeplinite în totalitate”, au menționat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

În luna ianuarie, Ministerul Apărării a informat că, pe parcursul anului 2024, sunt planificate șapte lansări de instrucție și de testare a rachetelor balistice intercontinentale. În ultimii cinci ani, RVSN au organizat peste 20 de evenimente similare.

La începutul lunii martie 2024, de pe Cosmodromul Plesețk, a fost efectuată lansarea de antrenament a unei rachete balistice intercontinentale de tip Yars, echipată cu un focos multiplu.

Pe 16 decembrie 2023, comandantul RVSN, general locotenent Serghei Karakaev, a declarat că partea rusă informează SUA cu cel puțin 24 de ore înaintea oricărei lansări de rachete balistice intercontinentale cu bazare terestră sau de pe submarin.

“Statele Unite procedează, de asemenea, în același mod”, a menționat Karakaev într-un interviu acordat cotidianului Krasnaya Zvezda.

Comentariul autorului: Lansarea rachetei balistice intercontinentale efectuată de Rusia vineri, 12 aprilie, a provocat discuții aprinse pe rețelele de socializare. Astfel, utilizatorii și bloggeri militari ruși au semnalat mai multe ciudățenii surprinse în timpul testului.

În primul rând, este vorba despre traiectoria urmată de rachetă.

În urma lansării, pe cer s-a putut observa că partea care s-a separat de prima treaptă a rachetei, pornind motorul acesteia, a început să facă viraje non-balistice. Acestea au putut fi observate nu numai în vecinătatea imediată a locului de lansare, ci și în Ural, în Daghestan și chiar pe coasta de sud a Mării Caspice din Iran. În consecință, este greu de vorbit despre zborul unei rachete balistice intercontinentale convenționale. Racheta a zburat cel puțin 7.000 de kilometri numai în zona de observare vizuală.

În al doilea rând, instalația de lansare folosită nu a fost una obișnuită, pe roți, ci a avut o formă de container, care poate fi instalat pe diverse platforme mobile, inclusiv pe una feroviară.

Ca o concluzie, se poate spune că Rusia a testat vineri o armă foarte ciudată. După cum susțin anumiți specialiști militari ruși, din frânturile de informații disponibile pe Internet, se pare că “nimeni nu mai deține așa ceva”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel