Rușii au distrus legendarul avion An-225 „Mriya” al Ucrainei, cel mai mare cargo din lume. Pagubele se ridică la peste 3 miliarde de dolari

Uriașul Ucrainei An-225 „Mriya”, cel mai mare avion cargo din lume, distrus de ruși. Sursă foto: De Larske, Maale Hatzira via Wikipedia
Uriașul Ucrainei An-225 „Mriya”, cel mai mare avion cargo din lume, distrus de ruși. Sursă foto: De Larske, Maale Hatzira via Wikipedia

Ucraina a anunțat că celebra aeronavă An-225 „Mriya” a fost distrusă de forțele invadatoare ale Federației Ruse. Legendarul avion era cel mai mare avion cargo din lume.

Avionul se afla pe aeroportul Hostomel de lângă Kiev, în proces de mentenanță, fapt pentru care nu a putut părăsi aeroportul. Pagubele se ridică la peste 3 miliarde de dolari.

„Ocupanții ruși au distrus avionul ucrainean - legendarul An-225 „Mriya”, care se afla în Hostomel”, precizează un anunț al Ambasadei Ucrainei în România.

Pe lângă cele 3 miliarde de dolari, refacerea aeronavei va lua de asemenea mult timp. Kievul a anunțat că „Ucraina va depune toate eforturile pentru ca aceste costuri să fie acoperite de Federația Rusă ca stat-agresor”.

Potrivit primelor estimări, refacerea aeronavei va dura aproximativ 5 ani.

 

Uriașul An-225 „Mriya” a aterizat și în România anul trecut

 

Avionul Antonov-225 Mriya, de concepţie ucraineană, era în general utilizat penru transportul de încărcături mari şi grele pentru industrie. În aprilie 2020, la debutul pandemiei, aeronava a efectuat un transport uriaș în Ucriana, constând în 12 milioane de măşti, 260.000 de ochelari de protecţie şi 100.000 combinezoane pentru protecţia medicilor ucraineni care tratează pacienţii bolnavi cu COVID-19.

În octombrie anul trecut uriașul AN-225, cel mai mare avion cargo din lume, aterizase și în România.

,,Controlorii de trafic aerian ai ROMATSA au avut astăzi o misiune specială: să asigure aterizarea în siguranță pe aeroportul Otopeni a uriașului avion Antonov AN-225 Mriya. Unic și cel mai mare din lume, acesta are 6 motoare, o lungime de 84 de metri și o anvergură a aripilor de 88,4 metri, fiind folosit în transporturi comerciale de gabarit depășit, de până la 250 de tone. Iubitori ai zborului și reprezentanți ai instituțiilor de aviație din România au fost prezenți la aeroport pentru a asista la această premieră pentru România’’, preciza la vremrea respectivă Regia Autonomă ROMATSA, pe o rețea de socializare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel