Rușii anunță că un pilot ucrainean a „defectat” și a aterizat în Rusia cu un Su-27 după un scenariu cusut cu ață albă. Ucraina neagă denunțând o „operațiune psihologică” rusă

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion de tip Su-27 ucrainean. Foto: Forțele Aeriene ale Ucrainei
Avion de tip Su-27 ucrainean. Foto: Forțele Aeriene ale Ucrainei

Presa rusă, corespondenți militari, bloggeri și experți în domeniu au informat, pe 18.11.2023, că serviciile speciale din Federația Rusă au efectuat o operațiune de deturnare a unui avion de luptă ucrainean și de asigurare a zborului în siguranță a aeronavei către teritoriul rus. Teoria a fost combătută imediat de către ucraineni.

Astfel, potrivit părții ruse, în cursul nopții de 18 noiembrie, un pilot de elicopter Ka-52 din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, cunoscut pe Internet sub pseudonimul “Voevoda”, a semnalat faptul că zvonurile privind deturnarea unui avion de vânătoare Su-27 cu două locuri aparținând Forțelor Aeriene ale Ucrainei sunt „adevărate”.

Presa rusă susține că “Voevoda” a fost unul dintre organizatorii acestei operațiuni speciale.

 

Scenariu rus: Pilotul ucrainean care a „defectat” urăște regimul de la Kiev și ... a colaborat cu rușii de la începutul invaziei

 

Pilotul ar fi confirmat că pilotul ucrainean, ofițer superior, comandant de patrulă, a zburat în Federația Rusă cu avionul pe care îl pilota. În prezent, acesta s-ar afla în custodia serviciilor speciale rusești, și se speculează că, mai devreme sau mai târziu, ucraineanul va face declarații publice pentru presă.

“Am reușit să stăm puțin de vorbă cu persoana care a zburat la noi. Vom aștepta până când ni-l vor da și va putea să acorde un interviu”, a declarat “Voevoda”.

Rușii nu au prezentat însă nicio altă dovadă.

Știrile apărute în presa rusă sunt preluate și de fostul ministru al informațiilor din așa-zisa republică populară Donețk, Daniil Bezsonov, care în prezent este expert militar, blogger și comentator de televiziune. El a precizat că pilotul ucrainean „urăște regimul aflat la conducere în Ucraina și, din primele zile ale operației militare speciale, a colaborat, în secret”, cu Federația Rusă.

Deocamdată, Ministerul rus al Apărării sau alte agenții guvernamentale specializate din Federația Rusă nu au făcut declarații pe această temă.

 

Ucraina atenționează că întregul scenariu cusut cu ață albă e o intoxicare a Rusiei

 

2. Su-27 ucra... (su-27-ucraina_71889900.jpg)

Su-27 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

Dacă din partea rușilor nu există vreo poziție oficială, Serviciul de Informații al Apărării (GUR) din Ucraina a negat informația precizând că e o „intoxicare” și o operațiune de propagandă a Federației Ruse.

Andriy Yusov, un reprezentant al Serviciului de Securitate ucrainean, a subliniat într-un comentariu adresat UP și preluat de Pravda ucraineană, că informația privind „defectarea” unui pilot ucrainean cu tot cu avionul de luptă Su-27 în Federația Rusă e falsă, fiind parte a unui război psihologic și „un răspuns rus întârziat la capturarea în masă a unor ofițeri, piloți și echipamente militare ruse”.

Comentariul autorului: Presupusul incident anunțat de ruși cu “defectarea” unui pilot militar ucrainean survine la scurt timp după o procedură inversă.

După cum se cunoaște, pe 23.08.2023, s-a anunțat faptul că pilotul militar rus, Maxim Kuzminov, a aterizat cu un elicoter de tip Mi-8 la una din bazele aeriene ucrainene din Regiunea Harkov.

Surse rusești, inclusiv canalul de Telegram “Fighterbomber”, apropiat de Ministerul rus al Apărării, au anunțat la acea dată că, din anumite motive, “echipajul elicoterului și-a pierdut orientarea, a trecut linia frontului și a aterizat accidental pe un aerodrom ucrainean”.

Însă, Direcția principală de informații din cadrul ministerului ucrainean al apărării a anunțat că elicopterul a aterizat în Ucraina ca urmare a desfășurării unei misiuni speciale, cu numele de cod “Titmouse”.

Pentru “isprava” sa, Maxim Kuzminov a fost recompensat de către partea ucraineană cu o sumă de 500.000 de dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel