Rusia vrea să își extindă bazele în Siria

Eduard Pascu |
Data publicării:

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat ministerelor Apărării şi de Externe să angajeze convorbiri cu Damascul pentru ca Moscova să obţină facilităţi şi acces maritim suplimentar în Siria, a informat agenţia de presă Interfax, citând un ordin prezidenţial postat vineri pe site-ul oficial al Kremlinului pentru informaţii juridice, potrivit Reuters.

Rusia dispune de două instalaţii militare permanente în Siria - o bază aeriană în provincia Latakia, utilizată pentru lovituri aeriene împotriva forţelor care se opun preşedintelui Bashar al-Assad, şi o instalaţie navală la Tartus, port la Marea Mediterană.

Textul oficial se referă la "propunerea guvernului Rusiei privind semnarea Protocolului nr.1 pentru transferul unor bunuri imobiliare şi zone acvatice suplimentare, adiţional la Acordul dintre Federaţia Rusă şi Republica Arabă Siria cu privire la desfăşurarea unui grup de aviaţie al Forţelor armate ruse pe teritoriul Siriei din 25 august 2015".

"Despre extinderea bazei Hmeimim se vorbeşte de mult timp. Aceasta este necesară atât pentru sporirea securităţii bazei, supusă unor atacuri din când în când, cât şi pentru o dezvoltare mai bună a infrastructurii aeroportului militar şi a celui civil", a declarat pentru ziarul Kommersant expertul rus Ilia Kramnik, de la Consiliul rus pentru afaceri externe, un think-tank din Moscova. El spune că baza aeriană rusă se învecinează cu aeroportul civil din Latakia şi foloseşte în prezent infrastructura acestuia, transmite Agerpres.

Extinderea bazei de la Tartus, potrivit lui, reprezintă un proiect şi mai important, întrucât Rusia intenţionează să amenajeze acolo o bază maritimă în adevăratul sens al cuvântului, care să permită intrarea şi mentenanţa navelor de deplasamente diferite, inclusiv a portavioanelor, conform Kommersant.

Citește și: Sistemele de rachete antiaeriene ruseşti Pantsir-S1 s-au dovedit a fi inutile, atât în Siria, cât şi în Libia (Foto/Video)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel