Rusia vrea ca Ucraina să negocieze pacea cu separatiştii din Donbas

S.I. Catalin |
Data publicării:

Șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andri Iermak, a declarat că activitatea Grupului Trilateral de Contact (TCG) privind soluționarea conflictului din Donbas este blocată, deoarece Rusia încearcă în mod constant să impună Ucrainei un dialog direct cu forţele separatiste din Donbas.

Vorbind în timpul unei conferinţe online intitulată „Conflictul din estul Ucrainei: perspective pentru 2021” pe 9 martie, Andri Iermak a subliniat că Rusia este parte la conflictul din Donbas (n.a stat agresor), nu un mediator sau un moderator a negocierilor purtate in cadrul Grupului Trilateral de Contact (TCG), potrivit Unian.

Oficialul ucrainean a ţinut să precizeze ca activitatea Grupului Trilateral de Contact (TCG) a fost recent blocată și anume din acest motiv – Rusia uită că nu este mediator şi încearcă să impună autorităţilor de la Kiev să cadă la pace cu separatiştii.

Iermak a spus că, în timpul conferințelor TCG, ca rușii au încercat să impună Ucrainei un dialog direct cu reprezentanții autorităților autoproclamate din Donbasul ocupat, aceştia din urmă fiind de fapt doar invitați şi nu parte în procesele de negociere din cadrul TCG.

Șeful administrației prezidențiale ucrainene a ţinut să precizeze că Ucraina nu intenţionează să poarte negocieri cu ’’teroriștii’’ – termen folosit de autorităţile de Kiev pentru a descrie activitatea forţelor separatiste pro-ruse din Donbasul ocupat.

Săptămâna trecută, Ucraina a denunţat escaladarea violenţelor pe linia frontului cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării, subliniind că aceasta ameninţă armistiţiul fragil aflat în vigoare de anul trecut, şi a lansat un apel către Occident să intervină.

"Am observat o escaladare a conflictului în aceste ultime săptămâni", a declarat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, în cursul unei videoconferinţe organizate de grupul European Policy Centre, cu sediul la Bruxelles.

"Au loc provocări premeditate împotriva forţelor armate ucrainene pentru a pune capăt" armistiţiului în vigoare din iulie, cel mai lung de la izbucnirea războiului în 2014'', a mai spus el.

Iermak a cerut Washingtonului şi aliaţilor europeni ai Kievului, între care Franţa şi Germania, co-mediatori ai procesului de pace, "să-şi intensifice eforturile" pentru a calma situaţia.

Opt militari ucraineni au fost ucişi pe linia frontului de la mijlocului lunii februarie. Kievul a atribuit responsabilitatea Moscovei şi separatiştilor, acuzându-i că utilizează arme interzise prin acordul de pace de la Minsk semnat în februarie 2015.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel