Isurgenții pro-ruși au intensificat atacurile. Ucraina cere Occidentului să intervină, armistițiul fiind în pericol

Tudor Curtifan / 05 Martie 2021 / 19:08
Foto: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook
Foto: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook

Ucraina a denunţat escaladarea violenţelor pe linia frontului cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării, subliniind că aceasta ameninţă armistiţiul fragil aflat în vigoare de anul trecut, şi a lansat un apel către Occident să intervină, relatează Agerpres, citând France Presse.

"Am observat o escaladare a conflictului în aceste ultime săptămâni", a declarat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, în cursul unei videoconferinţe organizate de grupul European Policy Centre, cu sediul la Bruxelles.

"Au loc provocări premeditate împotriva forţelor armate ucrainene pentru a pune capăt" armistiţiului în vigoare din iulie, cel mai lung de la izbucnirea războiului în 2014, a mai spus el.

Iermak a cerut Washingtonului şi aliaţilor europeni ai Kievului, între care Franţa şi Germania, co-mediatori ai procesului de pace, "să-şi intensifice eforturile" pentru a calma situaţia.

Opt militari ucraineni au fost ucişi pe linia frontului de la mijlocului lunii februarie. Kievul a atribuit responsabilitatea Moscovei şi separatiştilor, acuzându-i că utilizează arme interzise prin acordul de pace de la Minsk semnat în februarie 2015.

Rusia este considerată "aliată" a separatiştilor, cărora le furnizează trupe, arme şi finanţe, ceea ce Moscova neagă.

Kremlinul şi-a manifestat joi "profunda preocupare faţă de tensiunile tot mai mari" de pe front, aruncând responsabilitatea pe umerii Kievului pentru degradarea situaţiei.

 

Rusia spune în schimb că Ucraina și-a intensificat bombardamentele"Observăm din ce în ce mai frecvent bombardamente provenind dinspre partea ucraineană", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmistri Peskov.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că UE va menţine sancţiunile împotriva Rusiei pentru sprijinul acordat separatiştilor, cu ocazia unei vizite pe linia frontului în estul Ucrainei marţi.

"Din păcate, Rusia nu a răspuns la măsurile pozitive luate de Kiev" în cadrul procesului de pace, a afirmat Michel. "Rusia este o parte (interesată) în acest conflict, şi nu un mediator", a apreciat el.

Războiul în estul Ucrainei, soldat cu peste 13.000 de morţi de la declanşarea sa, a început la scurt timp după fuga în Rusia a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici şi sosirea la putere la Kiev a forţelor prooccidentale. În cadrul acestei schimbări de regim, Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy