Rusia o să vândă Egiptului avioane multirol Su-35

S.I. Catalin / 02 apr 2019 / 15:31

Rusia a fost de acord să vândă Egiptului câteva zeci de avioane de avioane de luptă multirol Su-35 pentru un preț de 2 miliarde de dolari, raportează Kommersant, citând ca sursă doi manageri de rang înalt din industria rusă de apărare, informează Uawire.org.

Egiptul va cumpăra și şi avioane MiG-29M și 29M2. În prezent, forțele aeriene egiptene utilizează F-16 produse în SUA, Mirage 2000 produs în Franța, MiG-21 din perioada sovietică și J-7 produs în China.

În baza acordului semnat la sfârșitul anului 2018, Rusia va furniza și armament pentru aeronavele achiziționate de Egipt, livrarea acestora fiind programată pentru perioada 2020-2021.

În ultimii ani, Egiptul a fost unul dintre principalii cumpărători de arme și echipamente militare rusești. Experții consideră că acest lucru se datoreză președintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi, care a început o campanie de reînarmare la scară mare a armatei, la scurt timp după ce l-a înlocuit pe Mohamed Morsi.

După 2014, Rusia a încheiat un contract cu Egiptul pentru 46 de avioane de luptă MiG-29M/M2 (de asemenea la un preț de aproximativ 2 miliarde USD) și 46 de elicoptere Ka-52 (la prețul de 1 miliard USD). Potrivit surselor, ambele acorduri sunt în curs de implementare.

Egiptul tinde însă să își diversifice politica de achiziții de armament și tehnică militară. Astfel, în 2015 a cumpărat 24 de avioane de luptă Rafale din Franța, precum și o fregată clasa FREMM (fregată europeană multi-misiune) și rachete de croazieră Scalp-EG, la un preț total de 5 miliarde de euro.

De asemenea, în octombrie 2015, Egiptul a achiziționat cele două portelicoptere clasa Mistral, pe care Franța nu le-a mai putut vinde Rusiei ca urmare a sancțiunilor internaționale impuse Moscovei în urma escaladării situației din sud-estul Ucrainei. În iunie 2016, portelicopterele ENS Gamal Abdel Nasser și ENS Anwar El Sadat s-au alăturat Forțelor Navale egiptene.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy