Rusia o să vândă Egiptului avioane multirol Su-35

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a fost de acord să vândă Egiptului câteva zeci de avioane de avioane de luptă multirol Su-35 pentru un preț de 2 miliarde de dolari, raportează Kommersant, citând ca sursă doi manageri de rang înalt din industria rusă de apărare, informează Uawire.org.

Egiptul va cumpăra și şi avioane MiG-29M și 29M2. În prezent, forțele aeriene egiptene utilizează F-16 produse în SUA, Mirage 2000 produs în Franța, MiG-21 din perioada sovietică și J-7 produs în China.

În baza acordului semnat la sfârșitul anului 2018, Rusia va furniza și armament pentru aeronavele achiziționate de Egipt, livrarea acestora fiind programată pentru perioada 2020-2021.

În ultimii ani, Egiptul a fost unul dintre principalii cumpărători de arme și echipamente militare rusești. Experții consideră că acest lucru se datoreză președintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi, care a început o campanie de reînarmare la scară mare a armatei, la scurt timp după ce l-a înlocuit pe Mohamed Morsi.

După 2014, Rusia a încheiat un contract cu Egiptul pentru 46 de avioane de luptă MiG-29M/M2 (de asemenea la un preț de aproximativ 2 miliarde USD) și 46 de elicoptere Ka-52 (la prețul de 1 miliard USD). Potrivit surselor, ambele acorduri sunt în curs de implementare.

Egiptul tinde însă să își diversifice politica de achiziții de armament și tehnică militară. Astfel, în 2015 a cumpărat 24 de avioane de luptă Rafale din Franța, precum și o fregată clasa FREMM (fregată europeană multi-misiune) și rachete de croazieră Scalp-EG, la un preț total de 5 miliarde de euro.

De asemenea, în octombrie 2015, Egiptul a achiziționat cele două portelicoptere clasa Mistral, pe care Franța nu le-a mai putut vinde Rusiei ca urmare a sancțiunilor internaționale impuse Moscovei în urma escaladării situației din sud-estul Ucrainei. În iunie 2016, portelicopterele ENS Gamal Abdel Nasser și ENS Anwar El Sadat s-au alăturat Forțelor Navale egiptene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel