Rusia va prezenta noul avion ușor de vânătoare Su-75 Checkmate la salonul de aviație Dubai Airshow-2021

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
LTS „Checkmate”, noul avion de generația a V-a al Rusiei.
LTS „Checkmate”, noul avion de generația a V-a al Rusiei.

Agenția de presă rusă Interfax a informat, pe 02.11.2021, citând o sursă din domeniul construcțiilor de aeronave, că avionul ușor de vânătoare de generația a cincea Checkmate va fi prezentat pentru prima dată în străinătate, la salonul de aviație din Emiratele Arabe Unite.

“Este palnificată organizarea unor prezentări închise pentru delegațiile care participă la salon, precum și o prezentare deschisă pentru vizitatori și reprezentanții presei”, a menționat sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, la salonul de aviație Dubai Airshow-2021, care se va desfășura în perioada 14-18 noiembrie, va fi prezentă o gamă largă de potențiali parteneri.

Avionul de vânătoare de generația a cincea cu un singur motor Checkmate (șah și mat), dezvoltat de compania Sukhoi (parte a Corporației Întrunite Constructoare de Avioane din cadrul societății de stat Rostec), i-a fost prezentat președintelui rus, Vladimir Putin, pe 20 iulie, la show-ul aerian MAKS-2021.

Noua aeronavă urmează să efectueze primul zbor în anul 2023, iar livrările din producția de serie sunt planificate pentru 2026. În perspectivă, pe baza acesteia vor fi create o aeronavă cu două locuri și un aparat de zbor fără pilot.

 

Su-75 Checkmate ar trebui să concureze cu F-35 și JAS-39 Gripen

 

Potrivit datelor furnizate de dezvoltatori, Checkmate va fi capabil să parcurgă până la 3.000 de kilometri, va avea o viteză de până la doi Mach și va purta o încărcătură de maximum 7.400 de kilograme. Acesta va putea să atace simultan până la șase ținte aeriene, navale și terestre, inclusiv drone de atac și avioane străine de generația a cincea.

Șeful Rostec, Serghei Chemezov, a estimat costul noului avion la 25-30 de milioane de dolari. Potrivit declarațiilor ministrului rus al industriei și comerțului, Denis Manturov, pentru reducerea costurilor, Checkmate va fi unificat cu avioanele de vânătoare Su-35 și Su-57.

Volumul livrărilor noului avion de vânătoare pentru următorii 15 ani este estimat la aproximativ 300 de aeronave. Acesta va concura cu avionul american F-35 Lightning II și cu cel suedez de tip JAS-39 Gripen.

Vicepremierul rus, Yuri Borisov, a declarat recent că Checkmate va fi orientat, în primul rând, spre export, îndeosebi în state din Africa, în India și Vietnam. Potrivit precizărilor acestuia, pentru noul avion rusesc de vânătoare există deja un client ancoră în străinătate. Cu toate acestea, dezvoltatorii mizează pe comenzile primite din partea Ministerului rus al Apărării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel